σχέδιο 4

Συμβουλές για Υποψήφιους

Είναι απαραίτητη η φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα;

Όλοι μας έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα όταν ετοιμάζουμε το βιογραφικό μας σημείωμα: να προσθέσω ή όχι την φωτογραφία μου στο βιογραφικό σημείωμα;

Ρωτήσαμε την γνώμη του κοινού μας στο LinkedIn και λάβαμε τις δικές σας απαντήσεις.

Πότε είναι απαραίτητο να συμπεριλάβω την φωτογραφία  μου στο βιογραφικό σημείωμα;

Η πλειοψηφία δήλωσε κατηγορηματικά ότι θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό σημείωμα. Σε αρκετά σχόλια αναφέρθηκαν αναλυτικά στους λόγους που πιστεύουν ότι είναι λάθος να υπάρχει φωτογραφία. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:

  • Είναι αναχρονιστική τακτική
  • Επηρεάζεται από τα κοινωνικά στερεότυπα
  • Διαμορφώνει συνθήκες αξιολόγησης δεκτικές στη διάκριση
  • Θίγει τις δομικές αρχές για την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας

Λιγότερες ήταν οι απόψεις που υποστήριξαν ένθερμα την προσθήκη φωτογραφίας για τους ακόλουθους λόγους:

  • Διαχειριστική ευκολία για το τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Προσθήκη του ανθρώπινου στοιχείου στο βιογραφικό
  • Ευκολία αναγνώρισης του προσώπου
  • Ενίσχυση της μη-λεκτικής επικοινωνίας

Μελετήσαμε όλες τις απαντήσεις του κοινού που συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο και παραθέτουμε τις δικές μας σκέψεις:

  • Η φωτογραφία στο βιογραφικό είναι απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που η αγγελία το ζητά ξεκάθαρα ως προαπαιτούμενο για την αποστολή βιογραφικού. Συνήθως αυτό αφορά θέσεις εργασίας που η εμφάνιση είναι καθοριστικός παράγοντας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν η εξωτερική εμφάνιση είναι το βασικό προσόν υπηρεσίας που προσφέρει ένας άνθρωπος, για παράδειγμα τα μοντέλα που εργάζονται στο χώρο της μόδας.  Άλλοι τομείς που ενδέχεται να ζητηθεί η φωτογραφία είναι οι πωλήσεις, εξυπηρέτηση πελατών, δημόσιες σχέσεις, παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών, υπηρεσίες βρεφονηπιακής και προσχολικής απασχόλησης κ.α.
  • Υπάρχουν επίσης επιχειρήσεις που ενδεχομένως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφάνισης πιθανά να συνεκτιμηθούν όπως για παράδειγμα τα τατουάζ σε θέση που αφορά εργασία σε στούντιο δερματοστιξίας.

Ενώ λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι καθοριστικής σημασίας η προσθήκη της φωτογραφίας στο βιογραφικό σημείωμα, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται πως αυτό είναι  η ορθή τακτική για όλους τους τομείς της αγοράς. Υπάρχουν εκατοντάδες ειδικότητες που δεν παίζει κανένα ρόλο στην διαδικασία επιλογής και έτσι η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητη.

Στο εταιρικό (corporate) περιβάλλον η φωτογραφία στο βιογραφικό είναι περιττή.

Στον ίδιο δημόσιο διάλογο στα 300 σχόλια κάτω από το LinkedIn post αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που αναφέρθηκαν στο εταιρικό (corporate) περιβάλλον εντός και εκτός Ελλάδας.

Στο σύνολο της συζήτησης όσοι απέρριψαν την προσθήκη της φωτογραφίας ήταν πολλοί περισσότεροι, με τα ακόλουθα βασικά επιχειρήματα:

  • Η φωτογραφία στο βιογραφικό δεν είναι προαπαιτούμενο σε πολλές χώρες του εξωτερικού
  • Τα προσόντα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την εξωτερική εμφάνιση
  • Η αξιολόγηση χωρίς φωτογραφία επιτρέπει μεγαλύτερη διαύγεια στη διαδικασία προσλήψεων
  • Οι online συνεντεύξεις καθιστούν περιττή την προσθήκη φωτογραφίας

Στην INGROUP διαπιστώνουμε πως τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες υιοθετούν τα νέα δεδομένα HR στην πρώτη επικοινωνία για αναζήτηση προσωπικού. Υπό το πλαίσιο του less discrimination & more diversity , οι αγγελίες δεν απαιτούν πια ούτε φωτογραφία, ούτε ημερομηνία γέννησης, άλλα ούτε και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, υπάρχει η διάθεση και η τάση να ξεφύγουμε λεκτικά και επικοινωνιακά από τους προσδιορισμούς δήλωσης φύλου.

Εμείς από την πλευρά μας προτρέπουμε τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές του χώρου. Η δική μας συμβουλή είναι να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και ίση μεταχείριση προκειμένου το εργασιακό περιβάλλον να είναι υγιές και ελκυστικό για τους/ τις εργαζόμενους/ές.

Φωτογραφία στο cv: κάθε χώρα έχει διαφορές!

Ισχύουν παντού τα ίδια; Αυτό θα ήταν το ιδανικό! Αλλά η αλήθεια είναι πως κάθε χώρα και κάθε αγορά έχει τους δικούς της κανόνες. Ότι ισχύει στην Αγγλία ή στην Γαλλία ή στην Αμερική ή στα Ηνωμένα Εμιράτα ή στην Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν ισχύει και στην Ελλάδα.

Μπορεί μια πολυεθνική να έχει έδρα στην Γερμανία και ταυτόχρονα να εφαρμόζει διαφορετικές τακτικές πρόσληψης προσωπικού, προσαρμοζόμενη στις ισχύουσες συνθήκες της τοπικής αγοράς. Αυτό είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια και για τους ανθρώπους που ετοιμάζουν το βιογραφικό σημείωμα. Είναι συνετό να ενημερωνόμαστε για το τι ισχύει σε κάθε εταιρεία σε σχέση με την χώρα που βρίσκεται ή που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό.

Τόσο το international recruitment όσο και το international hiring έχει πολυεπίπεδες προκλήσεις να προσπεράσει. Σε περίπτωση που έχουμε αμφιβολίες μπορούμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις πριν στείλουμε το βιογραφικό σημείωμα. Διαφορετικά ας αναζητήσουμε επαγγελματική υποστήριξη από εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Διάβασε τις συμβουλές της INGROUP για το πως να συντάξεις το βιογραφικό σου ώστε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε όλο το πλήθος που λαμβάνει ο Recruiter για τη θέση που σε ενδιαφέρει.

Ακολούθησε μας σε Facebook , Instagram ή LinkedIn για να μαθαίνεις έγκαιρα όλες τις συμβουλές και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που δημοσιεύουμε.

Αναζήτηση

BI