Συμβουλές για Υποψήφιους

Personal Branding: Πως επηρεάζει την εύρεση εργασίας και την καριέρα σου

Untitled design

Το personal branding επηρεάζει καθοριστικά την καριέρα σου και την εύρεση εργασίας, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεσαι. Ζούμε σε μια εποχή που σχεδόν όλα γίνονται online, ακόμα και η αναζήτηση εργασίας. 

Αυτό που ακούς παντού να αναφέρουν ως personal branding είναι η συνολική εικόνα που σε χαρακτηρίζει και σε κάνει ξεχωριστό. Σήμερα θα σου αποκαλύψουμε τα μυστικά του personal branding. Κράτα σημειώσεις!

Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό συγκεντρώσαμε παρακάτω τι χρειάζεσαι:

 • Δυνατό βιογραφικό 
 • Ισχυρή online παρουσία στο LinkedIn και στα social media 
 • Αναπτυγμένα soft skills
 • Επικοινωνιακή δεξιότητα 
 • Στρατηγικό πλάνο personal branding

To personal branding αφορά στην ξεκάθαρη περιγραφή για το τι σε κάνει μοναδικό μέσα στην αγορά εργασίας. Όταν έχεις φροντίσει η καλή σου φήμη να προηγείται του ονόματος σου, τότε έχεις κατακτήσει την κορυφή ενός δυνατού personal branding.

Βάλε στόχο να γίνεις γνωστός/ή για τις ικανότητες και τα αποτελέσματα που προσφέρεις. Αυτό θα σου εξασφαλίσει μια προστιθέμενη αξία στην αγορά εργασίας και αυτόματα το όνομα σου θα γίνει περιζήτητο μεταξύ των εταιρειών. Είναι αυτονόητο πως χρειάζεται χρόνο, προσήλωση, επιμονή και στρατηγική σκέψη για να δομήσεις ένα ισχυρό όνομα.

Δες παρακάτω τα 5 βήματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το δικό σου προσωπικό branding.

1: Το Personal Branding ξεκινάει από το βιογραφικό

Δώσε πολύ μεγάλη σημασία στο βιογραφικό σου. Κάθε λεπτομέρεια μετράει και οικοδομεί την συνολική σου εικόνα. Φρόντισε το βιογραφικό σημείωμα και η online παρουσία σου στο LinkedIn να συμβαδίζουν, χωρίς να υπάρχουν ανακρίβειες που θα σε εκθέσουν στα μάτια του μελλοντικού εργοδότη.

Το σημείο κλειδί βρίσκεται στην ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα. Οι άνθρωποι που διακρίνονται για το δυνατό τους personal branding έχουν στηριχθεί πάνω σε αυτές τις δύο αξίες. Είναι προτιμότερο να έχεις βαθιά επίγνωση των δυνατοτήτων σου και των αδυναμιών σου, ώστε η επικοινωνία σου να είναι πάντα ξεκάθαρη. 

Μην ξεχνάς ότι η αξιοπιστία χτίζεται πάνω στην ακεραιότητα και την ειλικρίνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκτιμώνται ιδιαίτερα καθώς σε βοηθούν να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αξιοπρέπεια.  

2: Προσεγμένη εικόνα στα Social Media 

Το όνομα σου είναι το δικό σου brand και κάθε κίνηση που κάνεις online έχει άμεσο αντίκτυπο στο personal branding σου. Αν θέλεις να επενδύσεις σοβαρά στην ενδυνάμωση και την αναγνώριση του ονόματος σου, για να τραβήξει την προσοχή της αγοράς, τότε επιμελήσου κάθε δικό σου προφίλ στα Social Media.

Απέφυγε φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις που μπορούν να σε βλάψουν σε βάθος χρόνου. Μιλάμε για υλικό που μπορεί να σε δείχνει σε κατάσταση μέθης ή σε συνθήκες που βλάπτουν την υπόληψη σου. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εταιρεία να μην πάρει στα σοβαρά έναν υποψήφιο, αν στο προφίλ που έχει στα Social Media βρουν υβριστικό ή ακραίο περιεχόμενο. 

3: Δείξε άφοβα τα ανεπτυγμένα Soft Skills σου

Οι εταιρίες εκτιμούν ανθρώπους που έχουν καλλιεργήσει τα σημαντικότερα soft skills. Είναι γεγονός ότι οι εργοδότες δεν δίνουν προσοχή μόνο στις ακαδημαϊκές γνώσεις και την εμπειρία, αλλά αναζητούν και ένα πλήθος από επαγγελματικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της επιχείρησης.

Παρότι η εξοικείωση με την τεχνολογία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι ψηφιακές δεξιότητες παραμένουν στην κορυφή των επιθυμητών προσόντων, όλα δείχνουν πως οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι αναντικατάστατες. Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τόλμησε να συμμετάσχεις σε συνέδρια και παρουσιάσεις για να αναδείξεις τα προσόντα σου και να κοινοποιήσεις την παρουσία σου σε αυτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσεις από το πλήθος και να χτίσεις το δικό σου personal branding, εστιάζοντας στα πιο βασικά soft skills:

 • Ανάλυση και επίλυση προβλημάτων (Problem solving)
 • Επικοινωνία (Communicative skills)
 • Ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οργάνωση (Task priority)
 • Διαχείριση πίεσης (Pressure control)
 • Συνεργασία (Team spirit)
 • Προσόντα ηγεσίας (Leadership)
 • Δημιουργικότητα (Creativity)

4: Η Επικοινωνιακή δεξιότητα ανοίγει πόρτες

Η δυνατότητα να εκφράζεις τις σκέψεις σου με ακρίβεια και σαφήνεια στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο θα σου δώσει τεράστιο προβάδισμα στην αγορά εργασίας. Στον επαγγελματικό στίβο η επικοινωνιακή δεξιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους κλάδους. Ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας σου, η επικοινωνιακή δεινότητα μπορεί να συμβάλει στο να γίνεις πιο αποτελεσματικός/ή στη δουλειά σου. 

Δεν αρκεί να έχεις τεχνικές γνώσεις, ούτε απλά να χειρίζεσαι σωστά τη γλώσσα. Η επικοινωνία πάει πέρα από τα όρια της γλώσσας. Περνάει μέσα από τον τρόπο που μιλάς, τον τόνο, όλα όσα δεν λες, τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες, το στήσιμο του σώματος, την  ενσυναίσθηση, την κριτική σκέψη, τα αντανακλαστικά, την προσαρμοστικότητα και τον ρόλο του ακροατή. Όλα αυτά φτιάχνουν μια εικόνα για σένα που μπορεί να σου ανοίξει πόρτες και να προωθήσουν την εξέλιξη της καριέρας σου.

5: Φτιάξε το δικό σου στρατηγικό πλάνο Personal Branding

Γράψε μια συνοπτική περίληψη που θα συμπεριλαμβάνει ποιος είσαι, ποιοι είναι οι στόχοι σου, ποιες είναι οι σπουδές σου, ποιο είναι το όραμα σου, σε ποιους τομείς ξεχωρίζεις για τις  εξειδικευμένες γνώσεις σου, που θεωρείς ότι χρειάζεσαι βελτίωση και ποια είναι τα online κανάλια επικοινωνίας σου. 

Τώρα που βλέπεις αυτές τις πληροφορίες συγκεντρωμένες σε μια λίστα, επισκέψου τα online κανάλια επικοινωνίας σου και έλεγξε σε ποιο βαθμό αντικατοπτρίζουν την εικόνα που θέλεις να έχει ο κόσμος για σένα. Προχώρησε σταδιακά σε διορθώσεις και βελτιστοποιήσεις της ψηφιακής σου παρουσίας. 

Μια ακόμα πρακτική που θα μπορούσε να βοηθήσει στο personal branding σου, είναι η δημιουργία  του δικού σου website με domain το όνομά σου (www.onomaepitheto.com) και εκεί να καταχωρείς όσα σε αφορούν και διαμορφώνουν το στίγμα σου στο διαδίκτυο. Μέσα στο δικό σου website μπορείς να προσθέσεις πληροφορίες και επιτεύγματα που δεν εντάσσονται μέσα στα βιογραφικά και στο LinkedIn. Ακόμη και αν δεν έχεις μεγάλη προϋπηρεσία, το δικό σου website σου δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσεις δείγμα της δουλειάς και των δεξιοτήτων σου. 

Αν δεν θέλεις να επενδύσεις χρήματα στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, τότε φρόντισε να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα  social media ανάλογα με τον κλάδο σου: αν είσαι φωτογράφος μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει στο flickr, αν είσαι γραφίστας μπορείς να δείξεις εικαστικά που έχεις σχεδιάσει στο behance, αν είσαι copywriter μπορείς να γράψεις άρθρα στο medium. Το νόημα είναι να παρουσιάζεις εύκολα ενα portfolio το οποίο θα συνοδεύει και θα ενισχύει το βιογραφικό σου!

Με αυτά τα βήματα θα υλοποιήσεις ένα συνοπτικό στρατηγικό πλάνο personal branding που θα σου προσδώσει ηγετικά χαρακτηριστικά και κύρος. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που αντιμετωπίζουμε το δικό μας όνομα-brand είναι μια έμπρακτη απόδειξη των ικανοτήτων μας. Με απλά λόγια, αν μπορείς να προωθήσεις με επιτυχία τον εαυτό σου, αυτόματα μπαίνεις στην λίστα ενδιαφέροντος των εταιρειών. Κατά κάποιον τρόπο γίνεσαι ambassador του δικού σου brand και έτσι ανεβάζεις την αξία σου στα μάτια των μελλοντικών εργοδοτών.

Σε περίπτωση που βρίσκεις όλα αυτά πολύ ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δύσκολα για να τα διαχειριστείς, τότε μπορείς να απευθυνθείς σε επαγγελματίες διαχείρισης personal branding και συμβούλους HR.

Η INGROUP είναι πάντα στην διάθεση σου για να υποστηρίξει κάθε νέο επαγγελματικό βήμα σου. Ακολουθήσε την INGROUP σε Facebook , Instagram ή LinkedIn για να μαθαίνεις έγκαιρα όλες τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύουμε.

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Ψέματα και ανακρίβειες στο βιογραφικό σου

Μετάκληση Εργαζομένων

Ξενοδοχεία Νοτίου Αιγαίου: Κατέχουν τα πρωτεία στη ζήτηση εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Trade Marketing

Πώς ένας promoter γίνεται ο πιο πιστός υποστηρικτής του brand σας

Αναζήτηση

BI