Συμβουλές για Υποψήφιους

«Τι θα θέλατε να μας ρωτήσετε»: επωφελήσου από την ευκαιρία να ξεχωρίσεις

INGROUP

Η πιο σημαντική ερώτηση μιας συνέντευξης: Τι θα θέλατε να μας ρωτήσετε; Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που μπορείς πραγματικά να επωφεληθείς ώστε το δικό σου όνομα να είναι η πρώτη επιλογή για τη θέση. Σήμερα θα σου δείξουμε πως να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό!

Αδιαμφισβήτητα είναι μια δύσκολη ερώτηση πριν το κλείσιμο μιας συνέντευξης, όπως και η ερώτηση στο ξεκίνημα αυτής «μιλήστε μας για εσάς». Όμως μπορεί να θεωρηθεί μια εξαιρετική ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, τόσο του υποψήφιου όσο και του συνεντευξιαστή, ώστε αφενός ο υποψήφιος να αποχωρήσει από τη συνέντευξη χωρίς καμία απορία, επιφύλαξη ή ενδοιασμό και αφετέρου, να αναδείξει το πραγματικό ενδιαφέρον του για τη θέση που έχει αιτηθεί. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, αξιολογούν και αξιολογούνται και οι δύο πλευρές.

Ένα από τα καθοριστικά σημεία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, που επιτρέπει σ’ έναν συνεντευξιαστή να εντοπίσει δυνητικά ταλέντα, είναι οι στοχευμένες και οξυδερκείς ερωτήσεις που διατυπώνονται στο τέλος από τον συνεντευξιαζόμενο. Το προσόν της κριτικής σκέψης σε συνδυασμό με την διαχείριση του άγχους κάτω από στρεσογόνες συνθήκες, εκτιμώνται ιδιαίτερα από την πλευρά των εταιρειών. 

 
Βελτίωσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες

Καθοριστική σημασία παίζει η δεξιότητα της επικοινωνίας όταν ακούγονται οι πρώτες ερωτήσεις του υποψηφίου. Θετική εντύπωση αφήνουν όσοι παίρνουν το ρίσκο και θέτουν ερωτήσεις που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ερωτήσεις και ο τρόπος που γίνονται, συχνά φανερώνει τον τρόπο σκέψης, την κουλτούρα του ανθρώπου, τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, καθώς και την βαθιά επιθυμία των υποψηφίων να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων κατά την αποτύπωση της συγκεκριμένης ερώτησης, ποικίλουν. Κάποιοι από αυτούς δεν απαντούν καθόλου λέγοντας πως δεν έχουν κάποια απορία, κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως έχουν ήδη καλυφθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και άλλοι σκέφτονται εκείνη τη στιγμή τι να ρωτήσουν

 
Προετοιμάσου με τον καλύτερο τρόπο

Ο υποψήφιος που θα ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, είναι ο κατάλληλα προετοιμασμένος υποψήφιος. Όπως και σε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες, το κλειδί για μια επιτυχημένη συνέντευξη αλλά και για την απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση, είναι η προετοιμασία.

Φρόντισε να έχεις προετοιμάσει έναν καλό αριθμό ερωτήσεων πριν τη συνέντευξη και να τις έχετε διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή.  Είναι η στιγμή σου! Η καθοριστική στιγμή που σΟυ δίνεται η ευκαιρία, να λύσεις τις απορίες σου και να μπορέσεις κι εσύ να κάνεις την δική σου αξιολόγηση.

 

Πώς να προετοιμαστείς σωστά;

Η προετοιμασία ξεκινάει πολύ πριν κλείσεις το ραντεβού για την συνέντευξη και είναι απαραίτητο να καλύπτει τους ακόλουθους τομείς: 

 

 • Μελέτησε πολύ καλά την περιγραφή της θέσης εργασίας
 • Κράτα σημειώσεις όπου χρειάζεται
 • Αναζήτησε πληροφορίες στο διαδίκτυο για την εταιρεία που σας έχει καλέσει για συνέντευξη  
 • Βρες λεπτομέρειες για τη δραστηριότητά της, τα προϊόντα της, την κουλτούρα της
 • Ενεργοποίησε το προσωπικό σου δίκτυο για να μάθεις πληροφορίες για την εταιρεία
 • Κάνε πολλές πρόβες μπροστά στον καθρέφτη σου
 • Ζήτα από το φιλικό σου περιβάλλον να παίξει το ρόλο του συνεντευξιαστή
 • Γράψε τις πιο δυνατές ιδέες και ερωτήσεις σε ένα χαρτί για να τις μελετάς συχνά
 • Διάβασε αξιόπιστες πηγές, με συμβουλές από επαγγελματίες HR

 

Όλη αυτή η έρευνα, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις ανάγκες της εταιρείας και θα σου δημιουργήσει ερωτήσεις. Κατέγραψε τις ερωτήσεις αυτές και στη συνέχεια αξιολόγησε ποιες από αυτές μπορείς να θέσεις κατά τη συνέντευξη.

 

Ποιες είναι οι ιδανικές ερωτήσεις από την μεριά του υποψήφιου;

 

Συνήθως, οι ερωτήσεις που τίθενται από τους υποψηφίους στο τέλος μιας συνέντευξης, έχουν να κάνουν με κάποιες λεπτομέρειες της θέσης (πχ πως προέκυψε η συγκεκριμένη θέση),  θέματα ωραρίου, μισθολογικά ζητήματα κλπ. Όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι σημαντικές και δίνουν μια καλή εικόνα της θέσης στον υποψήφιο, παράλληλα όμως, αυτό που θέλει να δει ο συνεντευξιαστής εδώ, είναι στο πως θα διαφοροποιηθεί ο ένας συνεντευξιαζόμενος από τον άλλο.

Ερωτήσεις σχετικές με τις απαιτήσεις της θέσης ή την εξέλιξη της θέσης σε βάθος χρόνου, σχετικά με τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει η εταιρεία, με την κουλτούρα και τις αξίες της, με την ανάπτυξη της εταιρείας μελλοντικά, με τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη θέση κλπ., μπορούν να σε κάνουν να ξεχωρίσεις μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων.

Μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείς να θέσεις στο τέλος της συνέντευξης:

 • Που αναφέρεται η θέση;
 • Θα υπάρχει περίοδος εκπαίδευσης; Και πόσο διαρκεί;
 • Πώς είναι μια τυπική ημέρα σε αυτή τη θέση;
 • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το άτομο που θα καλύψει τη θέση αυτή;
 • Σε 5-6 μήνες από τώρα, τι θα πρέπει να πετύχει το άτομο που θα προσληφθεί, ώστε να θεωρήσετε ότι κάνατε σωστή επιλογή;
 • Ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξης της θέσης;
 • Ποια είναι η θέση της εταιρείας για τις ανάγκες διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού; 
 • Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας.
 • Μπορείτε να περιγράψετε μερικές από τις πρόσφατες προκλήσεις και επιτεύγματα της εταιρείας, που έκαναν τους υπαλλήλους υπερήφανους;
 • Έχετε κάποια συμβουλή σχετικά με την εμπειρία ή το σύνολο των δεξιοτήτων μου;
 • Υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την υποψηφιότητά μου για το ρόλο αυτό;
 • Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής;

Ποιες ερωτήσεις να αποφύγεις:

Εάν είσαι ακόμα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας συνέντευξης, απέφυγε να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με το μισθό, τα επιδόματα, τον χρόνο διακοπών ή τα προνόμια της εταιρείας. Οι ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα θα πρέπει να έρχονται στην επόμενη φάση της επιλογής. Αν ρωτήσεις για αυτά τα πράγματα πολύ νωρίς, θα στείλεις το μήνυμα ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο πώς μπορεί να σε ωφελήσει η εταιρεία και όχι πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρεία.

 

Το κλειδί λοιπόν για μια επιτυχημένη συνέντευξη, είναι η σωστή προετοιμασία! 

Και η ξεκάθαρη επικοινωνία. Τώρα, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις έξυπνα και αποτελεσματικά την ερώτηση: «Τι θα θέλατε να μας ρωτήσετε;»

 

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Ψέματα και ανακρίβειες στο βιογραφικό σου

Μετάκληση Εργαζομένων

Ξενοδοχεία Νοτίου Αιγαίου: Κατέχουν τα πρωτεία στη ζήτηση εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Trade Marketing

Πώς ένας promoter γίνεται ο πιο πιστός υποστηρικτής του brand σας

Αναζήτηση

BI