Συμβουλές για Υποψήφιους

4 Συμβουλές για να ξεχωρίσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μας για εσάς», σε μια συνέντευξη

Untitled design258

Μια συνηθισμένη ερώτηση που συχνά προκύπτει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι: «Μιλήστε μας λίγο για εσάς». Οι περισσότεροι άνθρωποι παγώνουν και δεν γνωρίζουν πως να απαντήσουν σωστά, γιατί, ενώ είναι μια ερώτηση που έχει στόχο να σπάσει τον πάγο μέσα στην συνέντευξη, συχνά προκαλεί αμηχανία στον υποψήφιο.

Παρόμοιες ερωτήσεις ακούγονται συνήθως στην αρχή μιας συνέντευξης καθώς διευκολύνουν αισθητά την πιθανότητα να ακουστεί μια συνοπτική εκδοχή του ιστορικού και των δεξιοτήτων σας. Μέσα σε αυτή την σύντομη απάντηση, μπορείτε να δώσετε ακριβώς την εικόνα για το ποιες εμπειρίες και προσόντα σας, θεωρείτε ότι είναι πιο σχετικά με τη θέση για την οποία συμμετέχετε στη συνέντευξη.

Απαντώντας έξυπνα σε αυτή την ερώτηση, έχετε αμέσως κερδίσει μια θετική πρώτη εντύπωση. Περνάτε το μήνυμα πως είστε ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση αλλά και με τα απαραίτητα soft skills για τη θέση. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, δείχνει στοιχεία του χαρακτήρα σας.

Πώς λοιπόν μπορείτε να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μας για εσάς», έτσι ώστε να κερδίσετε την προσοχή του υπεύθυνου προσλήψεων;

Στην INGROUP ετοιμάσαμε 4 χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε την απάντηση σας, με σημείο κλειδί την εξάσκηση και την έρευνα πριν από κάθε συνέντευξη!

 

  1. Να είστε ο εαυτός σας

Η πρώτη στιγμή για να δείξετε το πραγματικό σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, είναι ακριβώς αυτή η ερώτηση. Μιλήστε πραγματικά για τον εαυτό σας και μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Τολμήστε να είστε ειλικρινής και ξεκάθαροι, χωρίς υπερβολές. Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά την γνωριμία σας με τον συνεντευκτή και όχι την αφορμή για να μοιραστείτε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία.

Εκτός από το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο, επιλέξτε να αναφέρετε εν συντομία και τα χόμπι σας ή δραστηριότητες εκτός εργασίας, τα οποία αναδεικνύουν προσωπική ανάπτυξη ή και κάποιες διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας (π.χ. ανάγνωση, εκμάθηση ξένης γλώσσας, μουσική, αθλητικές δραστηριότητες, εθελοντισμός). Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να κάνουμε συζήτηση για τα προσωπικά ενδιαφέροντά μας, διατηρώντας παράλληλα έναν επαγγελματικό τόνο.

 

  1. Επιλέξτε τις πιο σημαντικές πρόσφατες επιτυχίες που θα αναφέρετε

Το μυστικό εδώ είναι στην προσεκτική προετοιμασία, πριν τη συνέντευξη. Ξεκινήστε ξαναδιαβάζοντας την περιγραφή της θέσης εργασίας. Εντοπίστε ποιες λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή ταιριάζουν με τις δικές σας σημαντικές πρόσφατες επιτυχίες. Σημειώστε τις απαιτούμενες δεξιότητες που ζητούνται και κυκλώστε όσες κατέχετε ήδη.

Για παράδειγμα, αν στην αγγελία εργασίας αναζητούν άνθρωπο για την ανάπτυξη και διαχείριση online community ενός brand αλλά εσείς έχετε σχετική εμπειρία μόνο σε εθελοντικές δράσεις, αυτό από μόνο του αρκεί για να μιλήσετε με ενθουσιασμό για την σημασία ενός community.  Σκεφτείτε λοιπόν μια σύντομη απάντηση και κάντε εξάσκηση αρκετές φορές μπροστά στην κάμερα του κινητού σας ή μπροστά στους φίλους σας. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αισθάνεται άνετα όταν μιλάτε για εσάς.

Παρακάτω ακολουθεί ένα δείγμα δυνατής απάντησης που κλέβει τις εντυπώσεις:

«Παρότι οι σπουδές μου δεν έχουν σχέση με το digital marketing, η αγάπη μου για το ποδήλατο με παρακίνησε να φτιάξω ένα Facebook group για να οργανώνω τις τακτικές ποδηλατικές βόλτες της ομάδας. Αυτό αναπτύχθηκε σε μια μεγάλη online κοινότητα, που έφερε και επαγγελματικές συνεργασίες από τον κλάδο της ποδηλασίας. Η δύναμη του online community μου άλλαξε την ζωή προς το καλύτερο και έκανε τα brands που συνεργάστηκαν μαζί μου, πιο γνωστά στην Ελλάδα.»

Άρα, αυτή η συνοπτική εκδοχή μιας δικής σας επιτυχίας συμπεριλαμβάνει ακριβώς αυτό που αναζητούν οι επιχειρήσεις από έναν community manager: ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, προσήλωση, οργανωτικές ικανότητες, εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και εξωστρέφεια.
 

  1. Μιλήστε για το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας

Σε περίπτωση που στοχεύετε σε μια ευκαιρία καριέρας η οποία με κάποιο τρόπο σχετίζεται με την παρούσα θέση εργασίας σας, αλλά αλλάζει ο τίτλος και ο βαθμός ευθύνης, μην επιτρέψετε στο άγχος να σας εμποδίσει!

Φτιάξτε δύο λίστες: στη μια γράψτε τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση και στην άλλη σημειώστε όλα όσα ήδη κάνετε στην τωρινή σας θέση εργασίας. Εντοπίστε τα σημεία που σχετίζεται η τρέχουσα εργασία σας με τη θέση για την οποία έχετε κληθεί σε συνέντευξη.

Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, μιλήστε περιγραφικά για όλα όσα ήδη κάνετε και αποδείξτε πώς αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες στην τρέχουσα θέση εργασίας. Παρακάτω είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα μιας δυνατής απάντησης στην ερώτηση « Μιλήστε μας για εσάς και τις αρμοδιότητες σας» :

«Είμαι βοηθός area manager της εταιρείας Χ και τα τελευταία 5 χρόνια έχω οργανώσει όλα τα εταιρικά συνέδρια στην Ελλάδα, με ποσοστό επιτυχίας 95% στους δείκτες συμμετοχής. Η διαχείριση του online & offline PR περνάει εξολοκλήρου από τα χέρια μου, όπως φαίνεται στα credits. Έχουμε ήδη καλύψει τις θέσεις για τα επόμενα 3 συνέδρια που θα γίνουν στους επόμενους δύο μήνες. Ξεκίνησα από τις πωλήσεις και με προώθησαν σε διοικητικές θέσεις μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Πριν κλείσω τον πρώτο χρόνο, κατάφερα να γίνω το δεξί χέρι του area manager.»

Υπάρχουν πολλά και τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν την καριέρα τους από χαμηλές βαθμίδες ιεραρχίας, αλλά με την σκληρή δουλειά ξεχώρισαν γρήγορα. Τολμήστε να φέρετε στο τραπέζι των συζητήσεων τα επιτεύγματα σας, χωρίς όμως να καυχιέστε υπερβολικά. Δείξτε σίγουροι για τον εαυτό σας και πρόθυμοι να μάθετε ακόμα περισσότερα, αλλά όχι με αλαζονεία. Η πηγαία αυτοπεποίθηση, χρωματίζει τελείως διαφορετικά κάθε λέξη μας!
 

  1. Δώστε δυνατά παραδείγματα σε κάθε σας απάντηση 

Υποστηρίξτε κάθε απάντησή σας με αποδείξεις και συγκεκριμένους αριθμούς. Εστιάστε μόνο στα δυνατά σημεία και τις ικανότητές σας, που μπορείτε όμως να υποστηρίξετε με πραγματικά παραδείγματα και αριθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να δηλώνετε πως είστε σε θέση να κάνετε κάτι, ενώ ταυτόχρονα έχετε να δείξετε και το αποτύπωμα της εμπειρίας σας.

Για παράδειγμα, η δήλωση «βελτίωσα την εξυπηρέτηση πελατών» έχει λιγότερο αντίκτυπο από την απάντηση « από την μέρα που ανέλαβα την εξυπηρέτηση πελατών, μειώθηκε ο χρόνος αναμονής στο 50% και αυξήθηκαν οι θετικές κριτικές κατά 80% στα reviews των πελατών. Σε αυτή την δημόσια αναφορά, μπορείτε να δείτε πως βελτιώθηκαν τα νούμερα. Κάπως έτσι ανακάλυψα ότι μου αρέσει πολύ να μιλάω με τους ανθρώπους και να λύνω τα προβλήματα που προκύπτουν. Τώρα είμαι στο σημείο που αναζητώ μεγαλύτερες προκλήσεις!»

Όταν τα επιχειρήματά μας υποστηρίζονται από αδιάσειστα στοιχεία και νούμερα, τότε αυτόματα κερδίζουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη, μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης.

Τώρα γνωρίζετε πως να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι όταν θα σας ζητήσουν να απαντήσετε στην ερώτηση «Μιλήστε μας για εσάς» με τρόπο που θα έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε την INGROUP σε Facebook , Instagram ή LinkedIn για να μαθαίνετε έγκαιρα όλες τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύουμε και τα νέα μας!

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Ψέματα και ανακρίβειες στο βιογραφικό σου

Μετάκληση Εργαζομένων

Ξενοδοχεία Νοτίου Αιγαίου: Κατέχουν τα πρωτεία στη ζήτηση εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Trade Marketing

Πώς ένας promoter γίνεται ο πιο πιστός υποστηρικτής του brand σας

Αναζήτηση

BI