Human Resources

Quiet Quitting: Tι είναι η Σιωπηλή Παραίτηση στο Χώρο Εργασίας

To quiet quitting, η ήσυχη παραίτηση δηλαδή, δεν αναφέρεται μόνο στην απομάκρυνση από την εργασία χωρίς να αφήνει ο εργαζόμενος στον εργοδότη το περιθώριο διαπραγμάτευσης αλλά και στο να μην παίρνει κάποιος/α πολύ σοβαρά την δουλειά του/της. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κυρίως από την Generation Z. O όρος έχει βρει υποστηρικτές σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με έρευνες, η επίδραση του COVID-19 έχει συντελέσει στο άγχος, στην εργασιακή εξουθένωση αλλά και τη μη δέσμευση πολλών εργαζομένων απέναντι στην εταιρεία στην οποία εργάζονται.

Η αθόρυβη παραίτηση δεν σημαίνει στην πραγματικότητα ότι εγκαταλείπεις τη δουλειά σου. Σημαίνει απλώς ότι εκτελείς μόνο ό,τι είναι απαραίτητο και μετά συνεχίζεις τη ζωή σου, διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής εις βάρος της εργασίας.

Είναι η αθόρυβη παραίτηση απλώς μια τάση στα social media;

Το hashtag #QuietQuitting έχει πλέον συγκεντρώσει περισσότερες από 17 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Τα άρθρα σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο που έχει εξαπλωθεί σε Twitter, LinkedIn και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία Edelman σε 36.000 εργαζόμενους, τα άτομα ηλικίας 18-26 ετών ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια, την υγεία, τα οικονομικά και τις κοινωνικές τους σχέσεις.

Γιατί συμβαίνει;

Η αθόρυβη παραίτηση είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης, λέει στο περιοδικό GQ ένας ειδικός στην οργανωτική συμπεριφορά.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένας μεγάλος κίνδυνος στο χώρο εργασίας, ειδικά μεταξύ των νεότερων επαγγελματιών. Μια έρευνα της Microsoft σε 30.000 εργαζόμενους έδειξε ότι το 54% των εργαζομένων που ανήκουν στο ηλικιακό group της Gen Z, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

To World Economic Forum σε πρόσφατη έρευνα του, κατατάσσει την απογοήτευση των νέων από την εργασία, στην όγδοη θέση, ανάμεσα στους 10 άμεσους κινδύνους για την ψυχική υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν επιδείνωση της ψυχικής υγείας από την έναρξη της πανδημίας, αφήνοντας περίπου το 80% των νέων παγκοσμίως, ευάλωτο απέναντι στην κατάθλιψη, το άγχος και την εργασιακή απογοήτευση.

Ο COVID-19 έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εργασία και πόσο σοβαρά την λαμβάνουμε υπόψιν μας. Ειδικά για τους εργαζόμενους της Generation Z, που πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, πολλοί νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή απλά για να κάνουν ένα διάλειμμα και να φροντίσουν την οικογένειά τους.

Οι εργαζόμενοι της Gen Z, ηλικίας 18-24 ετών, εκτιμούν περισσότερο την ευελιξία ενώ οι Millennials και η Generation X,  ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που δοκιμάζουν την αυτοαπασχόληση και νέους τύπους εργασίας, διαπίστωσε ο McKinsey.

Στοιχεία από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της McKinsey & Company, υποδηλώνουν ότι το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού πρόκειται να εγκαταλείψει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

Οι εταιρείες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το quiet quitting και να παρέχουν περισσότερα κίνητρα στους εργαζόμενους, ειδικά τους νεότερους, για να αποφύγουν με κάθε τρόπο τη χρονοβόρα και ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία εξεύρεσης νέου εργατικού δυναμικού.

Αναζήτηση

BI