Συμβουλές για Υποψήφιους

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου καριέρα;

Untitled design 1 1

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου καριέρα είναι η ηλικία που αποφασίζεις ότι ήρθε η στιγμή να κάνεις αυτό το βήμα. Υπάρχουν πολλές κατάλληλες ηλικίες και όλες διαμορφώνονται από τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τον κάθε άνθρωπο.

Μπορεί οι σπουδές να κρατήσουν αρκετά χρόνια και να ξεκινήσεις την καριέρα σου στα 25, ή να βρεθείς μπροστά σε μια γενναία απόφαση αλλαγής καριέρας μετά τα 40. Η κάθε ηλικία μπορεί να είναι η καλύτερη για την έναρξη της επαγγελματικής σου καριέρας όταν είναι μια καθαρά δική σου επιλογή και σε βοηθάει να εξελιχθείς ως άνθρωπος.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Η ηλικιακή ομάδα που ανήκεις τοποθετεί τα πράγματα σε διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι τυχαίο, καθώς η κάθε δεκαετία της ζωής διαφοροποιεί το πως αξιολογούμε τις προτεραιότητες αλλά και τα βήματα που κάνουμε. Σε αυτό το LinkedIn Poll ρωτήσαμε το κοινό και οι απαντήσεις έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα: Ποτέ δεν είναι αργά!

Όπως δείχνουν έρευνες και στατιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της επαγγελματικής καριέρας είναι μια μεταβλητή που επηρεάζεται από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες σε αρκετούς τομείς της αγοράς. Ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν παραδείγματα που έφηβοι έχουν καταφέρει να στήσουν μια επιτυχημένη καριέρα. Στο άλλο ηλιακό άκρο υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων, άνω των 50 ετών, που ξεκίνησαν την δική τους καριέρα, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία.

Στην INGROUP υποστηρίζουμε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε ηλικίας. Έχουμε ως βασικό πυλώνα την αξία των ίσων ευκαιριών ανεξάρτητα από κριτήρια ηλικίας ή φύλου. Ακούμε με προσοχή και στεκόμαστε δίπλα στους υποψήφιους, σε κάθε στάδιο της ζωής τους. 

Υποστηρίζουμε τα βήματα τους και παρέχουμε συμβουλευτική καθοδήγηση έχοντας ως μοναδικό στόχο την εύρεση της ιδανικής θέσης εργασίας. Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας προσεκτικό ταίριασμα των απαιτούμενων προσόντων σε σχέση με το συνολικό προφίλ του κάθε υποψηφίου και όχι αυστηρά μόνο με τα τυπικά ζητούμενα.

Πως θα βρω την δική μου ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω;

Κατά κανόνα, κίνητρο για την επαγγελματική δραστηριοποίηση είναι η οικονομική ανάγκη, ή ψυχολογική ανάγκη να αισθανθούμε παραγωγικοί. Όμως για την ανάπτυξη καριέρας, βασικό ρόλο παίζει η ετοιμότητα. Εκεί παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι γνώσεις, η αυτοπεποίθηση, το πάθος, η τόλμη, οι φιλοδοξίες αλλά και ο παράγοντας της τύχης. Όταν όλα αυτά φτάσουν στα κατάλληλα “επίπεδα” τότε είμαστε έτοιμοι για το “μεγάλο βήμα.” Αυτή η ετοιμότητα μπορεί να έρθει σε νεαρή ηλικία ή σε μεγαλύτερη. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όποτε κι αν έρθει, δεν είναι αργά.

Οι ερωτήσεις που πραγματικά χρειάζεται να κάνεις στον εαυτό σου είναι: 

 • Τι ακριβώς θέλω να κάνω; 
 • Ποιες είναι οι αξίες και οι αρχές μου;
 • Ποια είναι τα δυνατά μου στοιχεία;
 • Τι με γεμίζει με χαρά και όρεξη για ζωή;
 • Πως βλέπω την ζωή μου σε δέκα χρόνια από τώρα; 
 • Πως θέλω να είναι η καθημερινότητα μου;

Οι απαντήσεις που θα δώσεις στον εαυτό σου είναι και ο δείκτης για την έναρξη της επαγγελματικής σου καριέρας.

Η αλήθεια είναι – όπως δείχνουν και οι απαντήσεις στο LinkedIn Poll μας  –  ότι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις την καριέρα σου δεν μπαίνει σε ένα κουτάκι γιατί είναι καθαρά υποκειμενική. Η κάθε δεκαετία έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά!

Η Δεκαετία των 20

Αυτή είναι η χρυσή δεκαετία των σπουδών. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε ποιο στάδιο σπουδών βρίσκεσαι. Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα εντοπίσεις τι σου αρέσει να κάνεις τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να βρεις ταυτόχρονα ευκαιρίες ημιαπασχόλησης πάνω στο επιθυμητό αντικείμενο.

Κάθε ώρα απασχόλησης είναι ένα βήμα πιο κοντά στην καριέρα που θέλεις να χτίσεις. Σκέψου πως κατά την διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών έχεις έναν τεράστιο αριθμό ευκαιριών καριέρας που δεν θα τις ξανασυναντήσεις σε κανένα άλλο στάδιο της ζωής σου. Αυτή η περίοδος σου αφήνει το περιθώριο να εξερευνήσεις τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες σου. Αναζήτησε ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς ώστε να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε κερδίζει και σε αντιπροσωπεύει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτή η δεκαετία είναι ιδανική για να κάνεις τα πρώτα βήματα ώστε να βάλεις γερές βάσεις στην ανάπτυξη:

 • Βιογραφικού 
 • Εμπειρίας
 • Soft skills
 • Επαγγελματική δικτύωση
 • Επικοινωνιακές δεξιότητες
 • Τεχνολογικές δεξιότητες
 • Personal branding

Η Δεκαετία των 30

Στην δεκαετία των 30 συνήθως έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό κομμάτι των σπουδών και των μεταπτυχιακών. Πια έχεις να αντιμετωπίσεις διλήμματα επιλογών μεταξύ της κατεύθυνσης που θέλεις να πάρεις στον επαγγελματικό στίβο. 

Με ένα ή παραπάνω πτυχιά στα χέρια σου είναι κάπως πιο εύκολο να τοποθετηθείς στην αγορά εργασίας ακόμα και σε κλάδους που υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Σε αυτή τη φάση της ζωής θα σου φαινόταν ενδεχομένως πολύτιμη η υποστήριξη ενός συμβούλου Ανθρώπινου Δυναμικού. Είναι η στιγμή για να ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο βασικός επαγγελματικός στόχος σου και να αναζητήσεις το καλύτερο περιβάλλον εργασίας για σένα. 

Δώσε μεγάλο βάρος στο χτίσιμο του personal branding σου γιατί θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο αναγνωρίσιμο το όνομα και τις ικανότητες σου. Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να το πετύχεις:

1. Κάνε μια λίστα με τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα σου.

2. Αξιολόγησε πως μπορούν να φανούν χρήσιμα στην επαγγελματική σου εξέλιξη.

3. Δες ποια προσόντα σου χρειάζονται βελτίωση.

4. Ερεύνησε με προσοχή σε ποιο τομέα της αγοράς είναι επιθυμητά.

5. Επίλεξε εθελοντικές δράσεις που μπορούν να σε φέρουν κοντά σε εταιρείες που θέλεις.

6. Διάλεξε θέσεις εργασίας που παρέχουν και προοπτική εξέλιξης. 

6. Επιδίωξε την συναναστροφή με ανθρώπους που ακονίζουν το μυαλό και τα προσόντα σου.

7. Βρες έναν μέντορα που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς.

8. Κάνε αίτηση για θέσεις που θεωρείς πως είναι πέρα από τις δυνατότητες σου.

9. Σε καθημερινή βάση ενίσχυσε τις δεξιότητες σου.

10. Φρόντισε να κρατάς ενημερωμένο το βιογραφικό σου.

11. Επιμελήσου όλες τις λεπτομέρειες του LinkedIn προφίλ σου.

12. Αν έχεις αμφιβολίες αναζήτησε την υποστήριξη ενός συμβούλου Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Δεκαετία των 40

Στην δεκαετία των 40 η πείρα ζωής μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Είναι αρκετά πιθανό να αλλάξεις καριέρα, να ξεκινήσεις από το μηδέν ή να σταματήσεις γιατί θέλεις να κάνεις μια παύση και αναθεώρηση της ζωής σου.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία ζωής έχει την δυνατότητα να γεμίζει τα μικρά κενά σε σημεία που ίσως έχουν ξεφύγει της προσοχής σου. Σε αυτή τη φάση ζωής, τα πτυχία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα καθώς όλα όσα έχεις κάνεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν δομήσει το δικό σου personal branding. Γίνεται πιο εύκολο να αξιολογήσεις ποια είναι τα δυνατά σου χαρτιά ώστε να κερδίσεις τις καλύτερες συνθήκες επαγγελματικής απασχόλησης.

Οι γνώσεις και η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο σου μπορούν να σε βοηθήσουν να καθιερωθείς ως ειδικός στον τομέα σου. Ακόμα και αν πάρεις την γενναία απόφαση για έναρξη μιας νέας καριέρας, όλα τα προηγούμενα βήματα θα σου φανούν χρήσιμα για να υλοποιήσεις τα σχέδια σου. Με εφαλτήριο το δυνατό βιογραφικό σου μπορείς να πετύχεις ότι στόχο βάλεις. 

Σε αυτή την δεκαετία αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι στόχοι. Η έναρξη της επαγγελματικής καριέρας επηρεάζεται από διαφορετικά φίλτρα. Σε αυτή την λίστα θα βρεις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το επόμενο βήμα:

1. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ενδιαφέροντα και ταλέντα σου;

2. Σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την επαγγελματική σου εξέλιξη;

3. Έχεις εξασφαλίσει τον απαραίτητο προσωπικό χρόνο;

4. Υπάρχουν προσόντα που λείπουν από την φαρέτρα σου;

5. Ποια πεδία της ζωής σου χρειάζονται βελτίωση;

6. Είσαι σε μια καλή φυσική κατάσταση;

7. Σε ποιο τομέα της αγοράς ξεχωρίζεις;

8. Δίνεις ομιλίες πάνω στο αντικείμενο σου;

9. Σε ικανοποιεί η εργασία σου;

10. Είσαι ευχαριστημένος με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν;

11. Βοηθάς άλλους από την θέση του μέντορα;

12. Σε ποιο βαθμό έχεις υλοποιήσει όσα έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου;

13. Υπάρχουν δεξιότητες που θα ήθελες να ακονίσεις;

14. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημέρωσες το βιογραφικό σου;

15. Χρησιμοποιείς το LinkedIn προφίλ σου για την επαγγελματική σου εξέλιξη;

16. Χειρίζεσαι με άνεση όλα τα απαραίτητα online tools & social media;

Η Δεκαετία των 50

Θα ακούσεις πολλούς ανθρώπους να την αποκαλούν: Η Χρυσή Δεκαετία. Και ο λόγος είναι ότι πια η διεκδικητικότητα σε συνάρτηση με την όρεξη να χαρείς τη ζωή βάζουν τα πάντα κάτω από μια χρυσή στρώση βαθιάς ηρεμίας. 

Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινάνε τη επαγγελματική τους καριέρα μετά τα 50 σημειώνοντας μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, όπως σε startups, στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, στον χώρο ακινήτων, στις επενδύσεις, στην έρευνα, στην τέχνη, στον ιατρικό κλάδο, κλπ.

Το μεγάλο μυστικό σε αυτή τη δεκαετία είναι η δια βίου επιμόρφωση. Επειδή η τεχνολογία και η αγορά αλλάζουν πολύ γρήγορα, θα χρειαστεί να καταβάλλεις καθημερινή προσπάθεια για να παραμείνεις ενημερωμένος και “μάχιμος.” Ουσιαστικά, υπάρχουν μόνο δύο βασικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου καριέρα:

 • Πως μπορώ να κάνω χρήσιμα και αποδοτικά όλα όσα γνωρίζω;
 • Πως μπορώ να δημιουργήσω τις κατάλληλες ευκαιρίες αξιοποίησης των δεξιοτήτων μου;

Θα βρεθείς συχνά στο ίδιο δωμάτιο με πιο νέους ανθρώπους πού θα περιμένουν από σένα να έχεις τις απαντήσεις. Προετοιμάσου έγκαιρα για αυτή την στιγμή. Η επαγγελματική καθοδήγηση από έναν σύμβουλο Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να σε βοηθήσει να λάμψεις.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις δεκαετίες που ακολουθούν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Στην αγορά εργασίας υπάρχουν θέσεις για όλες τις ηλικίες, φτάνει οι υποψήφιοι να έχουν επενδύσει κατάλληλα στην προσωπική τους εξέλιξη. Η πείρα είναι η πιο πολύτιμη δεξιότητα. 

Στην INGROUP διαπιστώνουμε πως τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες αναζητούν προσωπικό 

υπό το πλαίσιο του “less discrimination & more diversity.” Οι αγγελίες δεν απαιτούν πια ούτε φωτογραφία, ούτε ημερομηνία γέννησης, άλλα ούτε και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης. 

Από την πλευρά μας, προτρέπουμε τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές του χώρου. Η δική μας συμβουλή είναι να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις και ίση μεταχείριση προκειμένου το εργασιακό περιβάλλον να είναι υγιές και ελκυστικό για τους/τις εργαζόμενους/ές όλων των ηλικιών.

Ακολουθήστε την INGROUP σε Facebook , Instagram ή LinkedIn για να μαθαίνετε έγκαιρα όλες τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύουμε!

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Ψέματα και ανακρίβειες στο βιογραφικό σου

Μετάκληση Εργαζομένων

Ξενοδοχεία Νοτίου Αιγαίου: Κατέχουν τα πρωτεία στη ζήτηση εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Trade Marketing

Πώς ένας promoter γίνεται ο πιο πιστός υποστηρικτής του brand σας

Αναζήτηση

BI