Συμβουλές για Υποψήφιους

Γιατί οι Εργαζόμενοι Προτιμούν το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας

mid shot woman talking phone table scaled 1

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η καθημερινότητα μας άλλαξε άρδην σε σχέση με πριν. Με τα συνεχόμενα lockdown και το αίσθημα αβεβαιότητας, ο εργασιακός τομέας δεν γινόταν παρά να επηρεαστεί και αυτός από τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν. Το νέο μοντέλο εργασίας που αναπτύχθηκε, μας συστήθηκε ως hybrid work model, ή αλλιώς υβριδικό μοντέλο εργασίας και είναι πλέον η “νέα κανονικότητα”. 

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το hybrid work model διαδόθηκε τόσο ραγδαία και στην Ελλάδα- αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ας συζητήσουμε για αρχή την σημασιολογία του υβριδικού μοντέλου εργασίας, καθώς και τις αλλαγές που επιφέρει στον κόσμο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. 

Το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό: Τι είναι το hybrid work model;

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας, αποτελεί την τρέχουσα τάση στον εργασιακό κλάδο. Πρόκειται για μία σύζευξη της εξ αποστάσεως εργασίας από το σπίτι, και της εργασίας με φυσική παρουσία στην εταιρεία. 

Σε κάποιες εταιρείες με το hybrid work model οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν να εργαστούν κάποιες μέρες της εβδομάδας από το σπίτι και κάποιες από το γραφείο. Ενώ, σε κάποιες άλλες εταιρίες, δίνεται η δυνατότητα μία εβδομάδα ο εργαζόμενος να δουλεύει από τα γραφεία της εταιρείας, και μία εβδομάδα από το σπίτι του.
 

Ποιος ο ρόλος των τμημάτων HR στην διεκπεραίωση ενός επιτυχημένου υβριδικού μοντέλου εργασίας;

Τα τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχημένη προσαρμογή του hybrid work model. Οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν το νέο αυτό εργασιακό μοντέλο, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγικότητά και τα επίπεδα ικανοποίησης των υπαλλήλων τους. 

Για την σωστή λειτουργία αυτού του εργασιακού μοντέλου, τα τμήματα HR σε συνεργασία με όλα τα τμήματα των εταιρειών θα πρέπει να αξιολογήσουν από κοινού, που είναι εφικτό να εφαρμοστεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας και που όχι. Το hybrid work model δεν ταιριάζει σε όλα τα industries, ούτε σε όλους τους υπαλλήλους, για αυτό και είναι καταλυτικής σημασίας πριν από την τυφλή υιοθέτηση αυτού, να γίνει μία SWOT ανάλυση (Strengths, Weakness, Opportunities, Threats). 

Γιατί οι εργαζόμενοι προτιμούν το hybrid work model;

Το νεοσύστατο hybrid work model έχει κερδίσει το κοινό λόγω της ευελιξίας και ελευθερίας που προσδίδει στον εργαζόμενο σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, μερικές από τις παραμέτρους που ωθούν τους εργαζομένους στην αναζήτηση, και κάποιες φορές απαίτηση του συγκεκριμένου εργασιακού μοντέλου.  

  1. Ευέλικτο ωράριο εργασίας 

Ο κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του ρολόι παραγωγικότητας. Πολλές εταιρείες αφήνουν την επιλογή στον εργαζόμενο – εκτός της εναλλαγής εργασίας από το σπίτι και εργασίας από το γραφείο – να επιλέξει και τα ωράρια που του ταιριάζουν, είτε προσέρχεται στο γραφείο, είτε εργάζεται στον χώρο του. 

Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας στον εργαζόμενο που δεν νιώθει το άγχος και την πίεση να εργαστεί με ένα ωράριο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Επιλέγει εκείνος που θέλει να κατανείμει τον χρόνο του και ποιό διάστημα μέσα στην ημέρα θα αφιερώσει για την εργασία του.

  1. Αύξηση παραγωγικότητας

Με βάση το παραπάνω, η αυξημένη ευελιξία του hybrid work model φαίνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Έχοντας την δυνατότητα κάποιος να δουλεύει τις ώρες που ξέρει ο ίδιος ότι είναι παραγωγικός, το αποτέλεσμα της τελικής εργασίας του σίγουρα είναι ανώτερο ποιοτικά. 

Ορισμένοι αποδίδουν τα μέγιστα το πρωί στον επαγγελματικό χώρο του γραφείου, ενώ άλλοι βρίσκουν τους εαυτούς τους πιο παραγωγικούς στην αγαπημένη τους καφετέρια τις απογευματινές ώρες. Με το hybrid work model ο κάθε υπάλληλος βάζει προτεραιότητα να βρει τον τρόπο που γίνεται πιο παραγωγικός και αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον εργοδότη του. 

  1. Ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κυριότερος λόγος που οι εργαζόμενοι έλκονται από το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι η ευελιξία της εργασίας από το σπίτι. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν τον έλεγχο του προγράμματος τους, φαίνεται πως καταφέρνουν να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλά σκορ ικανοποίησης του εργαζομένου στο σύνολο. 

Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν πέρα από την δουλειά και προσωπική ζωή. Αυτό τους ανανεώνει, τους ξεκουράζει και τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Υπάλληλοι που διατηρούν μία αρμονική ισορροπία στη σχέση εργασία και ζωή φαίνεται πως έχουν καλύτερες επιδόσεις καθώς έχουν μεγαλύτερη διαύγεια μυαλού κατά τις ώρες εργασίας τους. 

  1. Πρόβλεψη φόβος ασθενειών

Άλλος ένας σημαντικός λόγος για την προτίμηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας είναι ο κίνδυνος ασθενειών στους κοινόχρηστους χώρους εργασίας του γραφείου. Ο Covid-19 είναι ακόμα εδώ, και όσο λιγότεροι άνθρωποι είναι μαζεμένοι σε ένα κλειστό χώρο, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες μετάδοσης από συναδέλφους που πιθανόν νοσούν. 

Όσο και αν οι συνθήκες σταδιακά ευνοούν την επιστροφή στο γραφείο, πολλοί προτιμούν την ασφάλεια του σπιτιού τους, όπου και μπορούν να λάβουν τα μέτρα προστασίας τους σύμφωνα πάντα με τα δικά τους, ρητά κριτήρια. Και αυτό, αδιαμφισβήτητα, είναι κάτι που κάθε HR manager και εργοδότης θα πρέπει να σεβαστεί όταν εκφράζεται σαν φόβος από κάποιον υπάλληλο. 

  1. Επαφή κοινωνικοποίηση με τους συναδέλφους

Πηγαίνοντας τώρα στην άλλη πλευρά, είναι πλέον γνωστό πως μόνο η εξ αποστάσεως εργασία δεν αρκεί για την συγκρότηση μιας δυνατής, ενωμένης ομάδας. Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν και οι ίδιοι να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους τους κάποιες φορές μέσα στον μήνα ώστε να διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους. 

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας εμπεριέχει και υποστηρίζει την προσωπική επικοινωνία των εργαζομένων. Με την κοινωνικοποίηση, όχι μόνο δομούνται ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις, αλλά προσδίδεται σταθερότητα στην επικοινωνία μεταξύ των ομάδων. Ενισχύεται έτσι και η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων, καθώς οικειοποιούνται με τα άτομα, την εταιρεία και τις αξίες της ακόμα πιο εύκολα χωρίς να χάνουν την ελευθερία της εργασίας από το σπίτι όποτε το θέλουν.

  1. Εξοικονόμηση και χρημάτων

Τέλος, ένας ακόμα βασικός λόγος που το hybrid work model αγαπήθηκε τόσο πολύ, είναι διότι δίνει την δυνατότητα στους εργαζομένους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα από τις καθημερινές μετακινήσεις τους για τη δουλειά, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν από μόνο του μεγάλη επένδυση για αυτούς. 

Με το hybrid work model ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέγει ο ίδιος την συχνότητα που θέλει να πηγαίνει στο γραφείο, και έτσι να έχει απόλυτο έλεγχο τόσο της επένδυσης χρόνου όσο και εξόδων στη μετακίνησή του από και προς το γραφείο. Η ευελιξία αυτή οφελεί και την ίδια την εταιρία καθώς μειώνει και την δική της επένδυση, με λιγότερους υπαλλήλους στα γραφεία σίγουρα τα έξοδα συντήρησης και σίτισης ελαττώνονται αντίστοιχα.  

Ο νέος τύπος του “υβριδικού εργαζομένου” ήρθε για να μείνει

Όπως έδειξε και το αντίστοιχο poll που πραγματοποιήσαμε στην πλατφόρμα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης του LinkedIn, o νέος τύπος εργαζομένου που προέκυψε από την πανδημία είναι αυτός του παραγωγικού εργαζομένου που προτιμά να δουλεύει συνδυάζοντας γραφείο και σπίτι.  

Σύμφωνα με τα εκατοντάδες σχόλια που μας άφησαν στελέχη της αγοράς, με αυτό τον τρόπο ένας εργαζόμενος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ψυχική του υγεία, να οικοδομήσει ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις και να χτίσει το μέλλον του στην εταιρία ακόμα και αν δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία εκεί.
Αυτή η ελευθερία και η ευελιξία που συνοδεύει το νέο μοντέλο, έχει ωθήσει αρκετούς εργαζομένους να ενστερνιστούν το hybrid work model και να το θέτουν ως βασική προτεραιότητα κατά την αναζήτηση εργασίας. 

Η ανθρωποκεντρική διαχείριση του hybrid work model

Το hybrid work model δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάγκη των εργαζομένων για μία πιο ανθρωποκεντρική εργασιακή εμπειρία.

Το εργασιακό μέλλον είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο, και σαν εργαζόμενοι στον χώρο του HR οφείλουμε να μεταβάλλουμε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση αυτής της νέας πραγματικότητας και να επιτύχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα για όλους. 

Επικοινωνήστε σήμερα με την INGROUP για να συζητήσουμε τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

Ακολουθήστε την INGROUP σε Facebook , Instagram ή LinkedIn για να μαθαίνετε έγκαιρα όλες τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύουμε!

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Καλοκαιρινό άγχος; Το HR μπορεί να βοηθήσει.

Μετάκληση Εργαζομένων

Ανθρώπινο δυναμικό: Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία σύμφωνα με μελέτη της EY Ελλάδος και του ΣΕΒ

Μετάκληση Εργαζομένων

Σε μοντέλο «Ντουμπάι» για την στελέχωση έργων ΣΔΙΤ στρέφονται πλέον οι κατασκευαστικές εταιρείες

Αναζήτηση

BI