Μετάκληση Εργαζομένων

Μετακλητοί εργαζόμενοι: Ήρθαν στην Ελλάδα μέσω «IΝGROUP» για να απασχοληθούν στις κατασκευές και στη βαριά βιομηχανία

Με χαμόγελο και τα χαρακτηριστικά καπελάκια της INGROUP, μετακλητοί εργαζόμενοι για τη βιομηχανία παραλαμβάνονται από το αεροδρόμιο.

Σταδιακά καταφθάνουν στην Ελλάδα μετακλητοί εργαζόμενοι, για να καλύψουν θέσεις τόσο στις κατασκευές όσο και στη βιομηχανία. Ως INGROUP, έχοντας μεσολαβήσει ώστε να έρθουν αυτοί οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί συμβάλλουμε δυναμικά στην επίλυση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος: αυτού της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.

Βέβαια, οι «διεθνείς» προσλήψεις δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται μόνο στις κατασκευές, τη βιομηχανία και μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη περιλαμβάνοντας ασφαλώς, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

μετακλητοί εργαζόμενοι
Παραλαβή μετακλητών εργαζομένων από το αεροδρόμιο από την INGROUP.

 Διεθνείς προσλήψεις: Ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δεξαμενής ταλέντων», το EU Talent Pool. Πρόκειται για το πρώτο εργαλείο για την διευκόλυνση διεθνών προσλήψεων στους κόλπους της ΕΕ. Στόχος του σχεδίου είναι να διευκολύνεται η πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες που αναζητούν εργασία στην ΕΕ. Αυτή η «δεξαμενή ταλέντων» θα έχει τη μορφή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σε ολόκληρη την ΕΕ που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες της ΕΕ σε επαγγέλματα, στα οποία υπάρχει έλλειψη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, « στόχος του σχεδίου είναι να συμβιβάσει τις αρχές της δίκαιης πρόσληψης με ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο σύστημα μετανάστευσης. Παράλληλα, ενισχύει τη θέση της ΕΕ στον παγκόσμιο αγώνα για ταλέντα». Σύμφωνα με το σχέδιο, τα άτομα που αναζητούν εργασία από τρίτες χώρες θα μπορούν να καταχωρούν το προφίλ τους στην πλατφόρμα EU Talent Pool και να παρέχουν πληροφορίες για τις δεξιότητες, τα προσόντα, την επαγγελματική τους εμπειρία και τις γλωσσικές τους γνώσεις.

Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης κενές θέσεις εργασίας από εργοδότες σε όλη την ΕΕ. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι στο EU Talent Pool  θα περιλαμβάνονται μόνο οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμμετοχή θα παραμείνει προαιρετική για τα κράτη μέλη.

Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί φορείς στην Ελλάδα δεν περιμένουν καν το EU Talent Pool, αλλά πιεζόμενοι από τις αυξημένες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού αναλαμβάνουν δικές τους πρωτοβουλίες για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση διεθνών και μετακλητών εργαζομένων.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις

Τελικά, όπως αποδεικνύει η ζωή, ο δρόμος για την μετακλητή εργασία από τρίτες χώρες έχει ήδη ανοίξει για τα καλά, στο πλαίσιο της αναγκαστικής, όπως φαίνεται διεθνοποίησης στις προσλήψεις και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Ελλάδα ως μια μικρή χώρα και με συνεχώς μειούμενο πληθυσμό είναι υποχρεωμένη να δράσει μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες και να υλοποιήσει σημαντικά κατασκευαστικά έργα με τη μέθοδο Ντουμπάϊ (δηλαδή κυρίως με εργαζόμενους από τρίτες χώρες) καθώς επίσης να καλύψει τα σημαντικά κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, που έχουν προκύψει.

Η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού «IΝGROUP» μετέχει ενεργά σε αυτήν την προσαρμογή, προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης της μετακλητής εργασίας σε πολύ ευρύ φάσμα και πιστεύοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να φοβούνται τις αλλαγές. Αντίθετα να μετατρέπουν την πρόκληση σε ευκαιρία!

Αναζήτηση

BI