interview image

Συμβουλές για Υποψήφιους

Μάθε πως θα ξεχωρίσεις στη συνέντευξη

Αναζητάς εργασία; Τα στάδια που απαιτούνται είναι γνωστά:

• Σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος
• Έρευνα για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας
• Στοχευμένη αποστολή βιογραφικού
• Συνέντευξη

Πως θα οδηγηθείς όμως στην πολυπόθητη Συνέντευξη και πως θα ξεχωρίσεις κατά τη διάρκειά της;

Κίνησε το ενδιαφέρον
Oι Recruiters λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες βιογραφικά κατά τη διάρκεια ενός έτους και ο χρόνος που δαπανούν στο καθένα είναι μόλις λίγα δεύτερα (Μ.Ο. 5-7 δευτερόλεπτα / CV) λόγω της εμπειρίας και της εξοικείωσή τους με το αντικείμενο και τη γνώση του τι ψάχνουν κάθε φορά. Τα άτομα που ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά προχωρούν στην επόμενη φάση, αυτή της συνέντευξης. Εκεί έχουν μία και μόνη δυνατότητα να δώσουν στον Recruiter την καλύτερή τους εικόνα. Η συνέντευξη ουσιαστικά είναι η ευκαιρία να δείξει κανείς την αξία του και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσύ, ο υποψήφιος, να είσαι οργανωμένος και να δείξεις τον επαγγελματισμό σου.

Κάνε τη διαφορά στη Συνέντευξη
Ετοίμασες ένα άριστο βιογραφικό που το γνωρίζεις σε βάθος. Πόσες φορές όμως σου έτυχε ο Recruiter να δώσει βάση σε πράγματα που δεν έχουν σχέση μ’ αυτό;
Μερικά από αυτά εμφανίζονται στο παρακάτω διάγραμμα και αποτελούν τους βασικότερους λόγους που ένας υποψήφιος μπορεί ν’ απορριφθεί στο στάδιο της συνέντευξης.

 

Η σωστή προετοιμασία πριν τη συνέντευξη και η άψογη συμπεριφορά κατά τη διάρκειά της θα σε βοηθήσουν ν’ αποφύγεις τέτοιου είδους προβλήματα.

Πριν την συνέντευξη

• Ενημερώνομαι για την εταιρεία
• Προετοιμάζω Case Studies / Story Telling
• Επιμελούμαι το ντύσιμό μου

Έρευνα: Ένα από τα σημαντικότερα σημεία προετοιμασίας πριν τη συνέντευξη είναι η έρευνα που κάνεις για την εταιρεία έτσι ώστε να προλάβεις τυχόν ερωτήσεις –παγίδες. Τέτοιες ερωτήσεις είναι οι σχετικές με τη δραστηριότητα, τη φιλοσοφία και τις αξίες της, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και τις δράσεις της τα τελευταία χρόνια.

Case Studies: Συμπληρωματικά, προετοίμασε τα δικά σου Case Studies από Projects που ανέλαβες κι ολοκλήρωσες στο παρελθόν (πως συμπεριφέρθηκες, πως αντιμετώπισες τυχόν δυσκολίες, τι αντίκτυπο είχε στην μετέπειτα πορεία τη δική σου και της εταιρείας που εργαζόσουν).
Χρησιμοποίησε ένα δυνατό παράδειγμα που θα αναδεικνύει στοιχεία του επαγγελματισμού αλλά και του χαρακτήρα σου, έτσι ώστε να σχηματίσουν για σένα τη θετική εικόνα που επιθυμείς.
Να θυμάσαι ότι οι μακροσκελείς απαντήσεις δεν είναι υπέρ σου. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς στοχευμένες προτάσεις δίνοντας έμφαση στα βασικά σημεία.

Εικόνα Υποψηφίου (όχι Ντύσιμο): Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε και δεν έχουν άδικο.
Η πρώτη εντύπωση για τους Recruiters διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και σε σημαντικό βαθμό μπορεί να επηρεάσει την τελική τους απόφαση. (και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δύσκολα θ’ αλλάξουν γνώμη στην πορεία). Δημιούργησε μια θετική πρώτη εντύπωση με μία επιμελημένη εμφάνιση. Καθαριότητα και προσεγμένη επιλογή ρούχων βάσει χρόνου και τόπου είναι ένα μεγάλο συν στη βαθμολογία σου. Μέσα από το ντύσιμό μας αντικατοπτρίζεται ο χαρακτήρας μας και η θέση εργασίας που στοχεύουμε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

• Γλώσσα του σώματος
• Συμπεριφορά

Γλώσσα του Σώματος: Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι εύκολο να δημιουργηθούν αμήχανες στιγμές ειδικά όταν ο Recruiter κάνει περίπλοκες ερωτήσεις. Χρειάζεται ευελιξία στις απαντήσεις για τη διαφύλαξη της απόδοσης αλλά και προσοχή στη κινήσεις που κάνει το σώμα αφού πάντα μιλάει με το δικό του τρόπο. Διακριτικό χαμόγελο και eye contact οδηγούν στη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας μεταξύ των δυο πλευρών. Όλα μετράνε σε μία συνέντευξη ακόμη κι ο τρόπος που θα σταθούμε ή πως θα καθίσουμε στην καρέκλα.

Για να νιώσεις άνετα και να κερδίσεις τη θετική προδιάθεση του Recruiter κράτησε το σώμα σου σε ίσια στάση.

Συμπεριφορά: Η ευγένεια κι ο σεβασμός που θα επιδείξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης (π.χ. να μην διακόπτεις σε άκαιρα σημεία) απέναντι στον Recruiter σίγουρα θ’ ανταμειφθούν.
Για να δίνεις εμπεριστατωμένες απαντήσεις που θα δείχνουν την ειλικρίνειά σου είναι σημαντικό να μην ενεργείς με βιασύνη αλλά να ζητάς τον απαραίτητο χρόνο, τις απαιτούμενες διευκρινήσεις και να μην ρισκάρεις κάνοντας δικές σου υποθέσεις που θα σε οδηγήσουν σε λάθη.
Τέλος, με την ολοκλήρωση της συνέντευξης μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις το Recruiter για την ευκαιρία που σου έδωσε και να πάρεις μαζί σου την business card του /της (σε περίπτωση που δεν σου έχει δώσει μπορείς να τη ζητήσεις ευγενικά).

Πολλοί θεωρούν ότι η εικόνα που σχηματίζουν οι Recruiters προκύπτει μόνο από τη στιγμή της συνέντευξης. Αντιθέτως, η συμπεριφορά του υποψήφιου και μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του.

Μετά τη συνέντευξη

• Αποστολή υλικού
• Follow up

Αποστολή Υλικού : Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Recruiter θα σου ζητήσει να αποστείλεις συμπληρωματικό υλικό για σένα ή να καταθέσεις προτάσεις κ.α. Εάν σου ζητηθεί κάτι περαιτέρω, φρόντισε να ρωτήσεις το χρονικό πλαίσιο που πρέπει να το παραδώσεις και να είσαι αυστηρός με την τήρηση του χρόνου. Συνήθως θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 24ωρου.

Follow up: Τέλος, μην διστάσεις να κάνεις follow up με ένα τηλεφώνημα ή μέσω e-mail δείχνοντας έτσι την υπεύθυνη στάση σου αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον για τη θέση.

Η διαδικασία της συνέντευξης περιλαμβάνει πολλά στάδια που βοηθούν τον Recruiter να εντοπίσει τον πλέον κατάλληλο υποψήφιο για την κάλυψη μιας θέσης βάσει της περιγραφής της και της κουλτούρας της εταιρείας. Ο υποψήφιος καλείται να δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού του μέσα από την καλύτερη δυνατή απόδοση στη συνέντευξη.

Χρησιμοποίησε τις συμβουλές μας και κάλυψε το πριν, το κατά τη διάρκεια και το μετά της επόμενης συνέντευξής σου. Μόνο έτσι θα ξεχωρίσεις κατακτώντας τη θέση εργασίας που σ’ ενδιαφέρει.

Καλή επιτυχία!

 

Πηγή: http://www.business2community.com/human-resources/25-fun-facts-resumes-interviews-social-recruitment-0975676#MoMI1xYFKbZohWzH.99

Διαβάστε επίσης

Μετάκληση Εργαζομένων

Αγώνας δρόμου μεταξύ ξενοδόχων για να καλυφθούν φέτος οι κενές θέσεις στον τουρισμό

Human Resources

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι μένουν στην ίδια εταιρεία για χρόνια;

Human Resources

Kαλοκαιρινές διακοπές: Απαραίτητες για την ψυχική υγεία

Αναζήτηση

BI