Human Resources

Γιατί οι επιτυχημένες τουριστικές επιχειρήσεις επιλέγουν το Payroll Outsourcing

outsourced payroll scaled

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι κυριότερες ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων εστιάζουν στην αύξηση του εποχικού προσωπικού και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερα οι αυξημένες απαιτήσεις για τη διαχείριση της μισθοδοσίας του προσωπικού είναι ένας πονοκέφαλος για όλους τους εργοδότες.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις συνήθως έχουν να χειριστούν και μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις που είτε αφορούν τις αρμοδιότητες του προσωπικού είτε αφορούν τις ώρες εργασίας και τη ροή μισθοδοσίας. Όταν οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων τότε είναι σχεδόν αδύνατον να διαχειριστούν τον όγκο των θεμάτων που προκύπτουν. Το outsourced payroll λύνει άμεσα και διευθετεί όλες τις λεπτομέρειες μισθοδοσίας και διαχείρισης προσωπικού, διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Ελλάδα και Τουρισμός – Προβλέψεις για τον τουρισμό το 2021

Αρχικά το 2021 χαρακτηρίστηκε ως μια καθαρά μεταβατική χρονιά, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για τη θερινή σεζόν του 2021, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Έχοντας ήδη φτάσει στο 3 τρίμηνο του 2021, οι αρχικές προβλέψεις ανάκαμψης του τουρισμού επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Οι προβλέψεις από την TUI, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό της Ευρώπης, βάζουν την Ελλάδα μέσα στους νικητές του τουρισμού. Η  TUI διακινεί στην Ελλάδα περί τα 3 εκατ. τουριστών και λειτουργεί ως ο βασικός δείκτης για ασφαλείς προβλέψεις στον κλάδο του τουρισμού.

Η απότομη ανάκαμψη του τουρισμού,  μετά από μήνες αδράνειας λόγω της πανδημίας, βρήκε τις τουριστικές επιχειρήσεις να αναζητούν υποστήριξη για την ξαφνική αύξηση των αναγκών σε προσωπικό και διαχείριση μισθοδοσίας.  Οι outsourced υπηρεσίες διαχείρισης προσωπικού και μισθοδοσίας έλυσαν τα χέρια αμέτρητων επιχειρήσεων που μέσα σε μια εβδομάδα άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους, ‘ξαναέστησαν’ τις επιχειρήσεις τους, και άρχισαν να υποδέχονται το κύμα των τουριστών.

Είναι ολοφάνερο πως όλη η σεζόν του 2021 θα στηριχθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πλησιάσει τα νούμερα του 2019 κατά 45% και μέχρι το 2022 θα επανέλθουμε στον αρχικό ρυθμό ανάπτυξης.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία από το ΙΟΒΕ, παρουσιάζεται πως τα έσοδα από τις διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν από πέρυσι, φθάνοντας στο 40-45% του 2019,  άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από €3 δισ. έως €3,8 δισ.

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία, έχουν αλλάξει το τοπίο και στον τουρισμό. Όλα δείχνουν πως το 2021 η τουριστική περίοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα σε σύγκριση με το 2019, και για πρώτη φορά θα δούμε μια τεράστια κινητικότητα στον τουρισμό κρουαζιέρας και στα πακέτα ταξιδιωτικών εμπειριών με πολλές δραστηριότητες κοντά στην θάλασσα ή το βουνό.

Η ζήτηση σε εποχικό προσωπικό αυξήθηκε κατακόρυφα καθώς είναι υψηλότερη η τουριστική κίνηση φέτος από ότι αρχικά περιμέναμε. Βλέπουμε πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να αναζητούν έκτακτο προσωπικό. Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι μόνο μία κατηγορία επιχειρήσεων. Η αύξηση σε αναζήτηση εκπαιδευμένου προσωπικού έχει αγγίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως:

 • Εστίαση
 • Εποχική λιανική πώληση
 • Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
 • Υπηρεσίες μεταφοράς
 • Υπηρεσίες φύλαξης
 • Υπηρεσίες υγείας
 • Υπηρεσίες κατασκευών και ανακαινίσεων
 • Υπηρεσίες ευεξίας

 

Τα πλεονεκτήματα του Payroll Outsourcing στις τουριστικές επιχειρήσεις

Μετά τη διαχείριση και εκπαίδευση προσωπικού,  η μισθοδοσία (payroll) αποτελεί μια από τις πιο νευραλγικές λειτουργίες μιας επιχείρησης. Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι απαιτήσεις είναι πολύπλοκες και χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς ώστε να γίνεται ορθή χρήση και κατανομή του προγράμματος εργασίας αλλά και μισθοδοσίας.

Οι καταιγιστικές εργασιακές αλλαγές και η αυστηρότερη νομοθεσία επιβάλλουν καθημερινή ενασχόληση και εκπαίδευση, αυξάνοντας πολύ το λειτουργικό κόστος για το συγκεκριμένο κομμάτι. Παράλληλα, δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε υψηλά κόστη και αμέτρητες εργατοώρες για κάθε επιχειρηματία.

Όταν οι τουριστικές επιχειρήσεις επιλέγουν τη λύση του payroll outsourcing βγάζουν από πάνω τους τον κίνδυνο να κάνουν κάποιο δαπανηρό λάθος. Αναθέτοντας στους ειδικούς τη λειτουργία του τμήματος μισθοδοσίας, η επιχείρηση εξοικονομεί πόρους περιορίζοντας και τα λειτουργικά κόστη. Μια τουριστική επιχείρηση προκειμένου να στήσει και να διατηρήσει ένα εσωτερικό τμήμα μισθοδοσίας χρειάζεται:

 • εξειδικευμένο προσωπικό
 • ένα πολύ καλό πρόγραμμα μισθοδοσίας
 • υλικοτεχνική υποδομή (υπολογιστές, εκτυπωτές, προγράμματα, κλπ)
 • κατάλληλη τεχνική υποστήριξη
 • συχνή συντήρηση
 • πλάνο διαρκούς επιμόρφωσης της ομάδας
 • φοροτεχνική υποστήριξη σχετικά με τα νέα εργασιακά δεδομένα
 • νομικούς συμβούλους
 • χώρους γραφείων και εξοπλισμό γραφείου

Όλα τα παραπάνω σας τα προσφέρει ο συνεργάτης που θα επιλέξετε για την υπηρεσία  του payroll outsourcing. Με την εξωτερική ανάθεση της υπηρεσίας μισθοδοσίας, οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τα λειτουργικά κόστη ενός μηχανογραφημένου προγράμματος, της συντήρησης, των αναλώσιμων αλλά και την αδιάκοπη εκπαίδευση που πρέπει να εξασφαλίζει, ώστε να διαθέτει μια ομάδα πλήρως ενημερωμένη. Επίσης, έχετε τις καλύτερες υπηρεσίες σε πραγματικά προσιτό κόστος δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις να διατηρήσετε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μέσα σε μια περίοδο που δοκίμασε σκληρά τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η υπηρεσία Payroll Outsourcing μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο για κάθε τουριστική επιχείρηση γιατί ενώ είστε συνεχώς ενημερωμένοι για όλα τα τρέχοντα εργασιακά θέματα, δεν χρειάζεται να ασχολείστε με όλη την απαραίτητη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, θα βλέπετε ζωντανά την ικανοποίηση των εργαζόμενων καθώς θα τους εξασφαλίζετε την ασφάλεια που χρειάζονται σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία τους.

Η συνέπεια  και ο προγραμματισμός της μισθοδοσίας δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στο προσωπικό. Αυτό συμβάλλει στη θετική ψυχολογία και στη διατήρηση ενός εξαιρετικού κλίματος μέσα στην επιχείρηση, και αυτό αβίαστα αντανακλάται προς τους πελάτες σας.

 

Τι περιλαμβάνουν οι Υπηρεσίες Διαχείρισης Μισθοδοσίας

Από όποια πλευρά και αν το εξετάσετε θα διαπιστώσετε πως αναθέτοντας τη διαχείριση μισθοδοσίας στους ειδικούς, εσείς μπορείτε να αφοσιωθείτε απερίσπαστα στην ανάπτυξη της επιχείρησης σας και στη φροντίδα των πελατών σας. Είναι γεγονός πως γλυτώνετε χρόνο,  χρήμα και παράλληλα παραμένετε ανταγωνιστικοί χάρη στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών σας.

H υπηρεσία Payroll Outsourcing καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, ενδεικτικά όπως:

 • Διαχείριση και διεκπεραίωση του κύκλου μισθοδοσίας
 • Διαχείριση συμβάσεων και προγραμμάτων εργασίας
 • Ολοκληρωμένο κύκλωμα ΕΡΓΑΝΗ
 • Συλλογή και επεξεργασία στοιχείων μισθοδοσίας
 • Υπολογισμός, έλεγχος, εξαγωγή αρχείου για πληρωμή μέσω τραπέζης
 • Εξαγωγή στοιχείων μισθοδοσίας, εκτύπωση αναλυτικών ή συνοπτικών μισθοδοτικών καταστάσεων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
 • Παρακολούθηση κυκλώματος ασθενειών, αδειών (κανονικής, άνευ αποδοχών, σχολικής παρακολούθησης, κυοφορίας-λοχείας)
 • Ετήσιο budget μισθοδοσίας με δυνατότητα υπολογισμού προβλέψεων δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων – επιδόματος αδείας, αποζ. Αδείας
 • Προϋπολογισμοί κόστους μισθοδοσίας ανά μήνα, έργο, σύμβαση εργαζομένου
 • Υπολογισμοί σεναρίων μισθοδοσίας για νέες προσλήψεις, έργα, αύξηση αποδοχών, έκτακτες αποδοχές bonus κτλ
 • Υπολογισμός κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, πρόωρης λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή συνταξιοδότησης
 • Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου εργαζομένων και δυνατότητα δημιουργίας στατιστικών στοιχείων για αριθμό προσλήψεων, αποχωρήσεων, απολύσεων κτλ
 • Υπολογισμός μισθοδοσίας και εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται στην παρ. 9 του άρθρου 39 ν. 4387/2016
 • Υπολογισμός αποδοχών για αμειβόμενους με εργόσημο και έκδοση καταστάσεων προς την τράπεζα
 • Δυνατότητα δημιουργίας σύμβασης εργασίας εργαζομένων και επιχειρησιακής σύμβασης

 

Πώς μια εξειδικευμένη ομάδα κατανοεί καλύτερα τις εποχικές ανάγκες μιας τουριστικής επιχείρησης

Μια εξειδικευμένη ομάδα Payroll Outsourcing κατανοεί καλύτερα τις εποχικές ανάγκες μιας τουριστικής επιχείρησης γιατί έχει την εμπειρία και την δοκιμασμένη μέθοδο που θα λύσει όποιο θέμα προκύψει.

Η κατάρτιση και η ειδίκευση σε θέματα μισθοδοσίας διασφαλίζει την απόλυτη αξιοπιστία και ακρίβεια. Έτσι αποφεύγονται λάθη οικονομικής φύσης, αλλά και λάθη που συνδέονται με τα εργασιακά θέματα. Η ομάδα Payroll Outsourcing αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μένοντας καθημερινά ενημερωμένη για τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις και αλλαγές.

Μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια δραστηριότητας λόγω τουριστικής σεζόν όμως οι απαιτήσεις διαχείρισης και μισθοδοσίας είναι πολύπλοκες. Η ιδανική ομάδα Payroll Outsourcing είναι σε θέση να λειτουργήσει με  ταχύτητα και ευελιξία, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο πληροφόρησης.

Το πιο σημαντικό σημείο που συχνά παραβλέπεται από τις επιχειρήσεις είναι η διαρκής ενημέρωση ώστε να είναι πάντα σωστή και σύννομη η λειτουργία τους. Η εξειδικευμένη ομάδα Payroll Outsourcing εξασφαλίζει την άψογη συνεργασία με τους κρατικούς οργανισμούς, περιορίζοντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και τα πολύ υψηλά πρόστιμα που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της συχνής αλλαγής των νόμων και διατάξεων.

 

Υπηρεσίες payroll outsourcing με την INGROUP

Όλο και συχνότερα βλέπουμε ότι η εξωτερική ανάθεση της μισθοδοσίας τείνει να γίνεται ο κανόνας σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Είναι μια καλά δοκιμασμένη και απόλυτα επιτυχημένη τακτική, που εξασφαλίζει την ευρωστία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Επικοινωνήστε με την INGROUP για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις ανάγκες της επιχείρησής σας σε θέματα μισθοδοσίας

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Καλοκαιρινό άγχος; Το HR μπορεί να βοηθήσει.

Μετάκληση Εργαζομένων

Ανθρώπινο δυναμικό: Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία σύμφωνα με μελέτη της EY Ελλάδος και του ΣΕΒ

Μετάκληση Εργαζομένων

Σε μοντέλο «Ντουμπάι» για την στελέχωση έργων ΣΔΙΤ στρέφονται πλέον οι κατασκευαστικές εταιρείες

Αναζήτηση

BI