Bιογραφικό

Human Resources

Ψέματα και ανακρίβειες στο βιογραφικό σου

Tο να γεμίσεις το βιογραφικό σου με ανακρίβειες και ψέματα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μια νέα θέση εργασίας που την θες πολύ, ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας, η προσωπική σου ανασφάλεια, μπορεί να σε οδηγήσει στο να παραποιήσεις πληροφορίες όπως τίτλους εργασίας, αρμοδιότητες, χρονική διάρκεια εργασίας αλλά και επιτεύγματα που δεν ήταν δικά σου, με την δικαιολογία πως δεν θα μαθευτεί ποτέ.

Μεγάλο λάθος. Το να πεις ψέματα στο βιογραφικό σου θα οδηγήσει σε έναν κύκλο ψεμάτων που θα σε ακολουθήσει στη συνέντευξη και ενδεχομένως και στη θέση εργασίας.

Μερικά άτομα που αναζητούν εργασία λένε ψέματα στα βιογραφικά τους και ξεφεύγουν από αυτό. Πολλοί αποκαλύπτονται και μπαίνουν στη μαύρη λίστα. Το να λες ψέματα στο βιογραφικό σου δεν είναι έξυπνο. Θέτει ολόκληρη την αίτησή σου σε κίνδυνο, για να μην αναφέρουμε την επαγγελματική σου φήμη.

Γιατί τα άτομα που αναζητούν εργασία λένε ψέματα στα βιογραφικά τους;

Ανασφάλεια.

Δεν πιστεύουν ότι τα προσόντα τους ανταποκρίνονται στη θέση. Γράφουν ένα βιογραφικό που τους κάνει να φαίνονται καλύτεροι από ό,τι είναι. Συμβαίνει συχνά.

Προσοχή στα πιο συνηθισμένα ψέματα και σκέψου πώς μπορεί να το ανακαλύψει ένας εργοδότης. Τα ψέματα έχουν τη συνήθεια να βγαίνουν στο φως τις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Τα 5 πιο κοινά ψέματα στα βιογραφικά

Κάθε άτομο που αναζητά εργασία θα πρέπει να υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές αναζήτησης εργασίας και να αποφεύγει τις παγίδες. Τα παρακάτω είναι αρκετά για να σε πείσουν να πεις την αλήθεια στο βιογραφικό σου.

1. Υπερβολικά επιτεύγματα

Το να είσαι ασαφής σχετικά με τη φύση των επιτευγμάτων είναι ένα συνηθισμένο “λευκό” ψέμα στο βιογραφικό. Το πρόβλημα έρχεται όταν σου ζητηθεί να αναπτύξεις τους ισχυρισμούς σου για τα επιτεύγματά σου.

2. Λεπτομέρειες φανταστικής εκπαίδευσης

Ορισμένοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να προσθέσουν μαθήματα ή βραβεία που δεν υπήρξαν ποτέ στην ενότητα «Εκπαίδευση» του βιογραφικού. Είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να υποστηρίξεις ότι αποφοίτησες ενώ δεν ολοκλήρωσες ποτέ το πτυχίο σου.

3. «Δημιουργικότητα» με ημερομηνίες απασχόλησης

Όλοι γνωρίζουν ότι τα κενά απασχόλησης αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αν και η καλύτερη πολιτική εδώ είναι να έχεις μια έτοιμη εξήγηση. Τι θα γινόταν όμως αν αναζητούσες δουλειά για εννέα μήνες; Αν αποφάσισες να κάνεις ένα διάλειμμα που σου πήρε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο;  Η σκέψη ότι ένας πιθανός εργοδότης αναρωτιέται για το κενό σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής.

Τότε μια λύση σου φαίνεται αρκετά απλή: Γιατί να μην προσθέσεις μερικούς μήνες σε έναν ρόλο και να κάνεις τον επόμενο ρόλο να ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα; Κακή ιδέα. Μπορεί να σου ζητηθεί συστατική επιστολή από προηγούμενους εργοδότες.  

4. Ευφάνταστοι τίτλοι εργασίας

Οι μελλοντικοί εργοδότες θα σαρώσουν πρώτα τους τίτλους για να πάρουν μια αίσθηση της εξέλιξης της σταδιοδρομίας σου, αλλά οι λεπτομέρειες του βιογραφικού σου είναι εξίσου σημαντικές. Εάν γνωρίζουν καλά την αγορά τους, θα γνωρίζουν πώς πραγματικά ονομάζουν ορισμένες εταιρείες τους ρόλους τους. Μην μπεις στον πειρασμό να πεις ψέματα για ρόλους του παρελθόντος.

5. Ήταν τόσο μεγάλη η ομάδα;

Το να πεις ότι δούλεψες σε μια ομάδα έξι ατόμων όταν ήσασταν μόνο δύο δεν θα τελειώσει καλά. Κάθε είδους υποψία μπορεί εύκολα να καμφθεί με ένα γρήγορο μήνυμα στα social media σε προηγούμενο συνάδελφο.

Πώς μπορεί ένας εργοδότης να σε «πιάσει»;

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποκαλυφθούν τα ψέματα:

  • Δεν μπορείς να κάνεις αυτό που είπες ότι μπορείς να κάνεις
  • Το βιογραφικό δεν ταιριάζει με το προφίλ σου στο LinkedIn
  • Μαθαίνουν για το ψέμα από προηγούμενο συνάδελφό σου

Υπάρχει η επιλογή να κάνεις μια διόρθωση στο βιογραφικό σου ενώ βρίσκεσαι στη διαδικασία πρόσληψης ή όταν βρίσκεσαι ήδη σε εργασία.

H INGROUP με πολυετή εμπειρία στο χώρο του ΗR, στην εύρεση προσωπικού και την κάλυψη θέσεων μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης, είναι σε θέση να σας προετοιμάσει για τη διαδικασία σύνταξης ενός σωστά δομημένου βιογραφικού.

Επικοινωνήστε τώρα με κάποιον/α ειδικό/ή από την ομάδα της INGROUP.

Διαβάστε επίσης

Μετάκληση Εργαζομένων

Αγώνας δρόμου μεταξύ ξενοδόχων για να καλυφθούν φέτος οι κενές θέσεις στον τουρισμό

Human Resources

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι μένουν στην ίδια εταιρεία για χρόνια;

Human Resources

Kαλοκαιρινές διακοπές: Απαραίτητες για την ψυχική υγεία

Αναζήτηση

BI