Trade Marketing

Merchandising : Δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας

merch Kpis

Το Merchandising έχει ως πρωταρχικό στόχο την ύπαρξη του προϊόντος στο ράφι και την τοποθέτησή του σύμφωνα με τις επιταγές του marketing. Για να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας merchandising είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένους δείκτες που θα ποσοτικοποιούν το αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά στη συνέχεια μπορούμε να απαριθμήσουμε κάποιους βασικούς δείκτες μέτρησης:

 

Οι βασικότεροι δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας είναι:
  • ποσοστό κάλυψης του προγράμματος Merchandising
  • ποσοστό διατήρησης κωδικολογίου
  • ποσοστό υλοποίησης προβολών
  • αριθμός επισκέψεων ανά άτομο
  • ποσοστό των προϊόντων «out of stock»
και
  • μερίδιο ραφιού
  • διατήρηση πλανογράμματος

 

Ποσοστό κάλυψης του προγράμματος Merchandising

Οι  Merchandiser έχουν ένα συνεχές – σταθερό ή μεταβλητό- μηνιαίο πρόγραμμα (πλάνο επισκέψεων). Ο υπεύθυνος της ομάδας έχει πλήρη γνώση των σημείων και της απαραίτητης συχνότητας με την οποία πρέπει να τα επισκέπτονται, έτσι ώστε να έρθει η ζητούμενη αύξηση στην κερδοφορία.  Το ποσοστό κάλυψης δείχνει κατά πόσο υλοποιείται το πρόγραμμα και ποια είναι η απόκλιση. Εφόσον υπάρχει απόκλιση μπορούν να αναζητηθούν οι αιτίες ή να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η  αποτελεσματικότητα της ομάδας.

 

Ποσοστό διατήρησης κωδικολογίου

Οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένες συμφωνίες/ως προς το κωδικολόγιο που θα υπάρχει  σε κάθε σημείο πώλησης. Ο Merchandiser είναι ενήμερος και υπεύθυνος για την τήρηση της συμφωνίας. Ο δείκτης προφανώς πρέπει να φτάνει το 100%, σε διαφορετική περίπτωση η συμφωνία τηρείται μερικώς.

 

Ποσοστό υλοποίησης προβολών

Ο δείκτης αυτός δείχνει αν το κατάστημα έχει τηρήσει τη συμφωνία για την υλοποίηση των προβολών που έχουν προγραμματιστεί κεντρικά.

 

Αριθμός επισκέψεων ανά άτομο

Ο δείκτης αυτός έχει διαχρονική αξία και μπορεί να αξιολογήσει πιθανή βελτίωση της παραγωγικότητας.

 

Ποσοστό προϊόντων «out of stock»

Η καθημερινή απογραφή των «Out of stock» είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Η μείωση του ποσοστού αυτού προϋποθέτει τη συνεργασία με το εκάστοτε κατάστημα. Η μεθοδική «πίεση» των merchandiser σε συνδυασμό με τα δεδομένα που έχουν οδηγούν στη μείωση των «Out of stock» ενώ μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του χώρου προβολής. Εκτός από το συνολικό ποσοστό των O.O.S με τη χρήση του RTI μπορούμε να έχουμε σε real-time τον αριθμό των O.O.S προϊόντων ανά κωδικό και ανά κατάστημα.

 

Μερίδιο στο ράφι

Μέσω του RTI μπορούμε κατά προσέγγιση να υπολογίσουμε το μερίδιο των προϊόντων στο ράφι. Για να γίνει αυτό, αρκεί να καταγράφουμε το χώρο των προϊόντων μας και το χώρο του ανταγωνισμού, σκεπτόμενοι ότι οι διαστάσεις ανά κατηγορία προϊόντος είναι περίπου ίδιες (π.χ. αποσμητικά, βαφές κλπ.).

 

Τήρηση του πλανογράμματος

Ο Merchandiser είναι υπεύθυνος για το πλανόγραμμα,  αφού η τήρησή του είναι ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης της υπηρεσίας.

 

Οι παραπάνω δείκτες  ποσοτικοποιούν την ποιότητα του Merchandising μιας εταιρείας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μετρήσιμων στόχων και στρατηγικών. Η καταγραφή, η παρακολούθηση και η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική για το στρατηγικό πλάνο μιας εταιρείας και να την οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων της.

 

Διαβάστε επίσης

Human Resources

HR: Η μετατόπιση των ορίων ηλικίας στην αγορά εργασίας

Human Resources

Διαπραγμάτευση μισθού σε συνέντευξη: tips

Human Resources

Οutsourcing – Το μέλλον στις υπηρεσίες payroll

Αναζήτηση

BI