Human Resources

Πως οι διακοπές συμβάλλουν στην ευεξία των εργαζομένων;

smile

Έχεις αναρωτηθεί πόσο σημαντικές μπορεί να είναι οι διακοπές στην ευεξία των εργαζομένων της εταιρείας σου;

 Η απάντηση είναι αυτονόητη, οι ξεκούραστοι εργαζόμενοι είναι και οι πιο παραγωγικοί καθώς οι διακοπές και ο χρόνος εκτός εργασίας μπορεί να συντελέσει στη μείωση του άγχους, στην πρόληψη της εργασιακής εξουθένωσης (burnout) αλλά και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν τις άδειες τους αλλά και από την πλευρά των εργοδοτών, η αύξηση του εργασιακού φόρτου δεν τους επιτρέπει τη λήψη αδείας. Για παράδειγμα, στην Αμερική σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι αφήνουν 4 μέρες το χρόνο διακοπών που δεν χρησιμοποιούνται και χάνονται.

Πως επηρεάζεται η υγεία των εργαζομένων με μια τέτοια απόφαση;

Η συνεχής πολύωρη εργασία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και μπορεί να επηρεάσει την οικογενειακή και προσωπική ζωή του εργατικού δυναμικού.

Οι διακοπές, σύμφωνα με μελέτη του Psychosomatic Medicine μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 Οι άνδρες που δεν έκαναν διακοπές για αρκετά χρόνια είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνους που έκαναν διακοπές για τουλάχιστον μία εβδομάδα το χρόνο.

Οι γυναίκες που έκαναν διακοπές μία φορά κάθε έξι χρόνια ή λιγότερο είχαν σχεδόν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή από εκείνες που έκαναν τουλάχιστον δύο διακοπές το χρόνο.

Τι είναι αυτό που ωθεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν διακοπές;

Η πρώτη και πιο δημοφιλής αιτία είναι η “εργασιομανία”. Η πρόοδος στη δουλειά συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση του εαυτού και την αύξηση της αυτοπεποίθησης, προβάλλοντας μια εικόνα στον εργοδότη και τους γύρω, του “δυνατού” και “ισχυρού”.

Σε πολλές περιπτώσεις ο εργαζόμενος περηφανεύεται ότι δεν κάνει διακοπές γιατί δεν τις χρειάζεται. Ο φόβος απέναντι στον εργοδότη επίσης ωθεί πολλούς να μην λαμβάνουν την άδεια τους.

Παρόλα αυτά έχει αποδειχτεί πως η χρήση των διακοπών συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα αλλά και την εργασιακή ικανοποίηση. Το νούμερο ένα επιχείρημα είναι η σωματική και πνευματική αποφόρτιση ακόμα και αν οι διακοπές δεν συνδέονται με έξοδο από την πόλη της μόνιμης κατοικίας.

Οι οικονομικές συνθήκες και η ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν βοηθούν στην απομάκρυνση των εργαζομένων από τη μόνιμη κατοικία τους. Η πλήρης αποσύνδεση από το γραφείο ωστόσο, μπορεί να είναι μια υγιής αρχή για τη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες

Οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους θεσπίζοντας πολιτικές, διαδικασίες, και ενέργειες που τους επιτρέπουν να επιδιώκουν τη λήψη της ετήσιας άδειας τους.

 Τα οφέλη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγικότητας, την παραμονή του εργαζόμενου στην εταιρεία για μεγαλύτερο διάστημα και τα χαμηλότερα ποσοστά απουσιών από την εργασία.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν στις διακοπές δεν επαναφορτίζονται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Μερικές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα πακέτου διακοπών στους εργαζόμενούς τους, χρησιμοποιώντας τακτικές HR για την προάσπιση της ψυχικής τους υγείας.

Σε αρκετές περιπτώσεις η εταιρεία συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ευκολότερη έκδοση πιστωτικών καρτών ή χρηματοδοτώντας μερικώς τις διακοπές των εργαζομένων.

Κάθε εργαζόμενος χρειάζεται διακοπές. Η χρήση της ετήσιας αδείας μπορεί να οδηγήσει σε νέες προοπτικές, σε καινούριες δημιουργικές ιδέες, στη μείωση του άγχους και στην παραμονή του προσωπικού στην εταιρεία, άρα στη μη αναζήτηση καινούριας επαγγελματικής στέγης, μια διαδικασία που αποτελεί πρόκληση για κάθε τμήμα HR .

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Καλοκαιρινό άγχος; Το HR μπορεί να βοηθήσει.

Μετάκληση Εργαζομένων

Ανθρώπινο δυναμικό: Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία σύμφωνα με μελέτη της EY Ελλάδος και του ΣΕΒ

Μετάκληση Εργαζομένων

Σε μοντέλο «Ντουμπάι» για την στελέχωση έργων ΣΔΙΤ στρέφονται πλέον οι κατασκευαστικές εταιρείες

Αναζήτηση

BI