Συμβουλές για Υποψήφιους

8 βήματα για να ξεχωρίσεις στις Online Συνεντεύξεις

online interviews

Οι συνθήκες της πανδημίας άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που γίνονται οι συνεντεύξεις για προσλήψεις προσωπικού. Οι εξ αποστάσεως συνεντεύξεις μπορεί να είναι ένας σχετικά καινούργιος τρόπος στη διαδικασία προσλήψεων, όμως έχουν διαμορφώσει το εργασιακό τοπίο καθοριστικά. Μέσα από τις Online συνεντεύξεις, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πλέον υπόψη νέα κριτήρια για τη στελέχωσή τους.

Όπως και πριν από κάθε συνέντευξη με φυσική παρουσία έτσι και στις online συνεντεύξεις είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία. Μια online συνέντευξη για μια θέση εργασίας σίγουρα διαφέρει από μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη. Όμως είναι καλύτερα να γνωρίζεις μερικές καθοριστικές λεπτομέρειες για να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψης.

Συγκεντρώσαμε για σένα 8 βήματα, για να πετύχεις στην επόμενη online συνέντευξη.

 

1. Έλεγξε τη σύνδεση σου στο διαδίκτυο

Διαδικτυακή συνέντευξη εξ αποστάσεως χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και του internet δε γίνεται.  Όταν κλείσεις το πολυπόθητο ραντεβού για την online συνέντευξη, το πρώτο βήμα είναι ο έλεγχος ποιότητας της σύνδεσης σου στο διαδίκτυο.

Σε περίπτωση που η σύνδεση σου είχε προβλήματα στο παρελθόν, τότε φρόντισε να βρεις μια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, δες μήπως κάποιο σπίτι συγγενών ή φίλων, μπορεί να σε φιλοξενήσει για λίγες ώρες. Το ιδανικό είναι να επικοινωνήσεις έγκαιρα με τον πάροχό σου ώστε να διορθώσει όποιο τεχνικό θέμα πιθανόν υπάρχει.

  

 2. Έλεγξε τον εξοπλισμό σου

Στις online συνεντεύξεις o εξοπλισμός είναι η βάση της επιτυχημένης επικοινωνίας. Διαπίστωσε με ένα απλό online chat με τους φίλους σου, αν λειτουργούν σωστά:

 • το μικρόφωνο
 • τα ακουστικά
 • η κάμερα
 • το καλώδιο παροχής ρεύματος
 • η σύνδεση στο διαδίκτυο

Οι online συνεντεύξεις μπορεί να γίνουν σε μια πληθώρα από διαδικτυακές πλατφόρμες: Zoom, Skype, MS Teams, Google Meet, Whats App, κ.ά. και είναι καλό να γνωρίζεις έγκαιρα σε ποια πλατφόρμα θα γίνει η συνέντευξη για να την έχεις εγκαταστήσει και να έχεις κάνει την κατάλληλη τεχνική προετοιμασία: πχ να δουλεύει το μικρόφωνο σωστά.

Ένας καλός εξοπλισμός σε κάμερα ποιότητας 1080p ή καλύτερη ή κάποιο εξωτερικό μικρόφωνο για να έχεις ποιοτικότερο ήχο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη διαφορά και να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

 

 

3. Συνδέσου πιο νωρίς

Μην είσαι απλώς στην ώρα σου, συνδέσου όσο πιο νωρίς μπορείς! Φρόντισε να είσαι σε σύνδεση τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Έτσι αν κάτι δε λειτουργεί σωστά θα έχεις τον χρόνο για να το διορθώσεις.

Αυτό το χρονικό περιθώριο σου δίνει την άνεση να εγκλιματιστείς πριν ανοίξει το φωτάκι της κάμερας. Φόρεσε τα ακουστικά σου, κάτσε άνετα στη καρέκλα σου, πάρε μια βαθιά ανάσα, χαμογέλα και πάτησε το κουμπί όταν έρθει η ώρα.

 

 

4. Διάλεξε τον κατάλληλο χώρο

Διάλεξε το πιο ήσυχο και φωτεινό σημείο του σπιτιού για την online συνέντευξη. Δώσε σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες που βοηθούν να σχηματιστεί η καλύτερη πρώτη εντύπωση για σένα. Μην αφήσεις στην τύχη καμία λεπτομέρεια. Δες την παρακάτω λίστα και πριν ανοίξεις την κάμερα επιβεβαίωσε ότι τα έχεις τσεκάρει όλα:

 • Βρες το σημείο που θα κάτσεις.
 • Διάλεξε μια καρέκλα με άνετο κάθισμα και χωρίς ροδάκια.
 • Τοποθέτησε την κάμερα σε θέση σχεδόν στο ύψος των ματιών.
 • Βάλε ένα αυτοκόλλητο με έντονο χρώμα δίπλα στην κάμερα, ώστε να κοιτάς εκεί και όχι την δική σου εικόνα στην οθόνη.
 • Προτίμησε φυσικό φωτισμό σε συνδυασμό με φωτισμό γραφείου.
 • Φρόντισε το φόντο πίσω σου
 • Αν είναι άλλα άτομα στον χώρο, ενημέρωσέ τους πως έχεις διαδικτυακή συνέντευξη.
 • Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, ζήτησε από κάποιον να τα κρατήσει απασχολημένα.
 • Περιόρισε τα κατοικίδια σε άλλο χώρο του σπιτιού.
 • Κλείσε τον ήχο στο κινητό σου.
 • Κλείσε όλα τα notifications για να μην σου αποσπούν την προσοχή.
 • Κλείσε τον εκτυπωτή ή άλλες συσκευές που επιβαρύνουν την σύνδεση.
 • Κλείσε όλα τα παράθυρα εφαρμογών στην οθόνη σου για να μην κολλάει η σύνδεση.
 • Να έχεις διαθέσιμο ένα καλώδιο ethernet για πιο σταθερή σύνδεση.
 • Κλείσε τα παράθυρα και τις πόρτες για να μειώσεις τον θόρυβο.
 • Άνοιξε το air condition για να δημιουργήσεις πιο ευχάριστο κλίμα.
 • Βάλε ένα ποτήρι δροσερό νερό κοντά σου και πιες λίγο πριν ξεκινήσεις.
 • Φέρε κοντά σου τις σημειώσεις σου, ένα τετράδιο και μολύβι.
 • Κάνε έναν τελικό έλεγχο στην σύνδεσή σου, στην κάμερα και στον ήχο.

Αν έχεις καλύψει όλα τα παραπάνω τότε είναι όλα έτοιμα για την online συνέντευξη!

 

 

5. Φρόντισε το ντύσιμό σου

Η πρώτη εντύπωση μένει για πάντα και δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να την ξανακερδίσουμε. Φρόντισε το ντύσιμο σου σαν να πήγαινες σε μια συνέντευξη σε χώρο γραφείου. Διάλεξε ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, σου ταιριάζουν και σου φτιάχνουν την διάθεση, ώστε να μεταδώσεις αυτή την ενέργεια στην online συνέντευξη.

Θέλουμε τα ρούχα να ταιριάζουν με την περίσταση και με την κουλτούρα της εταιρείας. Εννοείται πως υπάρχει περίπτωση να σηκωθείς από την καρέκλα, οπότε φρόντισε να μη φοράς τις πιτζάμες σου από τη μέση και κάτω! Επιμελήσου κάθε λεπτομέρεια της εμφάνισής σου, όπως ακριβώς θα έκανες αν είχες μια δια ζώσης συνέντευξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κάμερα μεγεθύνει όλες τις λεπτομέρειες όπως τα τσαλακωμένα ρούχα ή το έντονο βάψιμο.

 

 

6. Διατήρησε οπτική επαφή

Είναι πραγματικά δύσκολο να μιλάς μπροστά σε μια κάμερα χωρίς να έχεις την εμπειρία της φυσικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους συνομιλητές. Λίγη εξάσκηση θα σε βοηθήσει. Θέλεις να τα πας καλά σε μια τόσο σημαντική στιγμή όπως η εξ αποστάσεως συνέντευξη για μια θέση εργασίας που θέλεις πολύ.

Ο μόνος τρόπος για να περιορίσεις την αμηχανία μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή σου είναι να σταθείς πολλές φορές μπροστά στην κάμερα. Κάνε πολλές πρόβες, τράβηξε βίντεο τον εαυτό σου καθώς μιλάς με κάποιον φίλο σου και δες ποια σημεία θέλουν βελτίωση.

Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, σχεδόν όλοι μας ξεχνάμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους συνομιλητές μας. Αντί να εστιάζουμε στην κάμερα, που είναι κατά κάποιο τρόπο τα μάτια των συνομιλητών μας, πιάνουμε τον εαυτό μας να κοιτάει αφηρημένα κάπου στο δωμάτιο ή ακόμα χειρότερα να κοιτάει με θαυμασμό το παράθυρο με την εικόνα μας.

Το μυστικό είναι απλό. Κολλάς ένα αυτοκόλλητο με έντονο χρώμα δίπλα στην κάμερα και εστιάζεις πάνω σε αυτό. Έτσι είναι πολύ εύκολο να διατηρήσεις ζωντανή την αίσθηση της διαδραστικής οπτικής επαφής. Όμως η οπτική επαφή είναι ένα κομμάτι μόνο της επικοινωνίας. Η γλώσσα του σώματος διαβάζεται το ίδιο εύκολα και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή.

Όπως σε μια συζήτηση, έτσι και κατά την διάρκεια μιας online συνέντευξης, δίνεις το στίγμα της ενεργής συμμετοχής με τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση του σώματος, τις χειρονομίες και με τα νεύματα. Το μήνυμα που στέλνεις με τη μη λεκτική επικοινωνία περνάει πολύ πιο δυνατά το στίγμα για το ποιες είναι οι πραγματικές δεξιότητες σου.

 

7. Κάνε παύση πριν απαντήσεις

Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν από τη βιντεοκλήση και σκέψου κάτι που σε χαλαρώνει.  Είναι μια απαιτητική εμπειρία γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία να εντυπωσιάσεις τον μελλοντικό εργοδότη. Μείνε συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και θυμήσου να χαμογελάς.

Η ευγένεια, ένα ζεστό χαμόγελο και οι καλοί τρόποι μπορούν να σπάσουν τον πάγο μέσα στα πρώτα λεπτά. Αν σου κάνουν μια ερώτηση που σε βρίσκει απροετοίμαστο/η, κάνε μια έξυπνη παύση. Πάρε το ποτήρι με το νερό και πιες μια γουλιά. Αυτό θα σου δώσει το λίγο χρόνο που χρειάζεται για να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη πριν απαντήσεις.

Θυμήσου πως η προετοιμασία που έχεις ήδη κάνει, σε έχει δυναμώσει για τις δύσκολες στιγμές των συνεντεύξεων. Προσπάθησε να κρατήσεις το άγχος και την νευρικότητα σου, όσο γίνεται, μακριά από το μάτι της κάμερας. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί έναν αέρα αυτοπεποίθησης που δεν περνάει απαρατήρητη.

Για να σιγουρευτείς ότι περνάς το κατάλληλο μήνυμα στον συνομιλητή σου, φρόντισε να μιλάς αργά και καθαρά. Το καλύτερο από όλα είναι να δίνεις συνοπτικές και ξεκάθαρες απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.  Όταν μιλάς, προσπάθησε να παραμένεις σε σταθερή θέση, χωρίς να μετακινείς νευρικά την καρέκλα σου γιατί αυτό δημιουργεί εκνευρισμό σε όσους σε βλέπουν.

 

8. Πρόσεξε λεπτομέρειες, όπως το nickname σου

Ας υποθέσουμε πως έχεις εξ αποστάσεως συνέντευξη με την εταιρεία των ονείρων σου. Και τους στέλνεις το όνομα του account σου, με το nickname: hotboy. Θα μπορούσες να προσλάβεις έναν άνθρωπο που η πρώτη στιγμή της ψηφιακής γνωριμίας ξεκινάει με αυτό το όνομα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Φτιάξε ένα account με το όνομα σου για να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για επαγγελματικές συναντήσεις. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στον δρόμο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Το ίδιο ισχύει και για το επαγγελματικό σου e-mail.  Αν θέλεις να σε πάρουν στα σοβαρά και να αποπνέεις επαγγελματισμό, είναι σημαντικό να έχεις επιμεληθεί όλες τις λεπτομέρειες που σε αφορούν, όπως αυτή της διεύθυνσης email.

 

Η συμβουλή του ειδικού HR της INGROUP

“Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε μια συνέντευξη είναι η συγκρότηση των υποψηφίων και η θετική ενέργεια που περνάνε στους άλλους, ακόμα και μέσα από τον υπολογιστή.

Εύκολα μπορούμε να προσπεράσουμε εμπόδια όπως η απουσία εμπειρίας, όταν έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο με θετική ενέργεια και ήθος. Οι εταιρείες προτιμούν να προσλαμβάνουν ανθρώπους για τον εξαιρετικό χαρακτήρα τους και μετά να τους εκπαιδεύουν για τα προσόντα που θέλουν.

Οι υποψήφιοι που έχουν στόχο πραγματικά να ενταχθούν σε μια εταιρεία συνήθως έρχονται πολύ καλά προετοιμασμένοι και διαβασμένοι για τον υποψήφιο εργοδότη. Κρατούν σημειώσεις και ακούν με προσοχή κάθε ερώτηση. Απαντούν περιεκτικά και χωρίς να πλατιάζουν. Δεν βιάζονται και παραμένουν ήρεμοι και ευγενικοί χωρίς να πιέζονται.

Το καθοριστικό σημείο που μας κάνει να εντοπίζουμε μελλοντικά αστέρια είναι οι οξυδερκείς ερωτήσεις που κάνουν στο τέλος της συνέντευξης. Η διάθεση τους να ρισκάρουν με ερωτήσεις συχνά αποκαλύπτει την βαθιά δομή του τρόπου σκέψης τους.

Η κριτική αντίληψη και η επικοινωνιακή δεινότητα είναι από τα πιο σημαντικά soft skills που όλες οι εταιρείες αναζητούν. Η ικανότητα χειρισμού μιας στρεσογόνας κατάστασης όπως μια συνέντευξη, είναι από μόνη της ένα φίλτρο αξιολόγησης.”

 

Οι online συνεντεύξεις ήρθαν για να μείνουν

Οι νέες συνθήκες έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η νέα εργασιακή πραγματικότητα είτε κάνει χρήση της εξ αποστάσεως εργασίας ή κάποιου υβριδικού μοντέλου εργασίας. Τόσο οι εργοδότες όσο και οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Θέλεις να προετοιμαστείς για την επόμενη online συνέντευξη σου αλλά δεν ξέρεις που να απευθυνθείς; Επικοινώνησε σήμερα με την ομάδα της INGROUP και μπες δυναμικά στην αγορά εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Καλοκαιρινό άγχος; Το HR μπορεί να βοηθήσει.

Μετάκληση Εργαζομένων

Ανθρώπινο δυναμικό: Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία σύμφωνα με μελέτη της EY Ελλάδος και του ΣΕΒ

Μετάκληση Εργαζομένων

Σε μοντέλο «Ντουμπάι» για την στελέχωση έργων ΣΔΙΤ στρέφονται πλέον οι κατασκευαστικές εταιρείες

Αναζήτηση

BI