Οι αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό δυσχεραίνουν ιδιαίτερα τη μετάβαση της βιομηχανίας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας τριετίας για τη βιομηχανία σύμφωνα με κοινή μελέτη που εκπόνησαν η EY Ελλάδος και ο ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Πρώτη σημαντική πρόκληση είναι το κόστος ενέργειας και καυσίμων (72%), δεύτερη το ανθρώπινο δυναμικό (65%) και τρίτη οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες (63%).
Οι αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως επισημαίνει η έρευνα, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την αναγκαία μετάβαση της βιομηχανίας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, επισημαίνεται η κρισιμότητα της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία λαμβάνουν 32% υψηλότερες μέσες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.
Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παπαλάμπρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού INGROUP, δεν αρκεί για να προσελκύσει τους Έλληνες, οι οποίοι δεν προτιμούν να εργαστούν στον συγκεκριμένο κλάδο, παρά τις πολύ καλές αμοιβές. Για το λόγο αυτό συνεχίζεται σταθερά η πρόσληψη με τη διαδικασία της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των βιομηχανιών. Η INGROUP λόγου χάριν, φέρνει αυτές τις μέρες οκτώ εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στην βαριά βιομηχανία, αποτελώντας ένα ενδιαφέρον case-study για τα ελληνικά δεδομένα.
Η έρευνα της EY Ελλάδος και του ΣΕΒπου τιτλοφορείται «Χτίζοντας το μέλλον για ακόμα πιο ισχυρή βιομηχανία» καταλήγει σε ένα ακόμα επίκαιρο συμπέρασμα: Σύμφωνα με το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, το reshoring αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τι είναι το reshoring
Τι είναι όμως το reshoring; Πρόκειται για την αναδυόμενη ευρωπαϊκή τάση επιστροφής βιομηχανικών δραστηριοτήτων πιο κοντά στις εγχώριες αγορές των μεγάλων επιχειρήσεων ή σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για στρατηγική αυτονομία. Στην Ευρώπη, οι εμπειρίες των τελευταίων ετών και οι συνέπειες των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα, οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν την πολιτική της μεταφοράς παραγωγικών δραστηριοτήτων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες χαμηλού κόστους, ως αντιστάθμιση των προκλήσεων και γεωπολιτικών κινδύνων που διαμορφώνονται διεθνώς.
Για την ελληνική βιομηχανία, αυτή η τάση αποτελεί σημαντική ευκαιρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πλήθος σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων: Τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκάλεσε η πανδημία, τις επιτακτικές ελλείψεις πρώτων υλών και εξαρτημάτων, την εκτίναξη του κόστους ενέργειας και τις γεωπολιτικές αναταραχές που οδηγούν σε αυξήσεις των ναύλων και περιπλέκουν περαιτέρω την παγκόσμια εμπορική δυναμική.
Τι πιστεύουν οι βιομηχανίες
Παράλληλα, η ανάγκη της μετάβασης της βιομηχανίας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, παραμένει πιο επιτακτική όσο ποτέ, ενώ οι αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό δυσχεραίνουν αυτήν την προσπάθεια. Τέλος, οι ταχέως μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, εντείνουν την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτες μεταβολές της ζήτησης.
Σημειώνεται, ότι το 46% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, εκτιμούν ότι το reshoring αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο μόνο το 28% πιστεύει ότι θα ευνοήσει τους οργανισμούς τους. Το 81% των επιχειρήσεων του δείγματος έχει εφαρμόσει δράσεις βιομηχανικής αριστείας, το 87% ψηφιακού μετασχηματισμού και το 87% πρωτοβουλίες βιώσιμου μετασχηματισμού. Σημαντικότεροι στόχοι που επιτεύχθηκαν από δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, αναδεικνύονται η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας (43%) και η βελτίωση της βιομηχανικής απόδοσης (41%), ενώ για την επόμενη τριετία, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι τεχνικές ανάλυσης προβλεπτικής συντήρησης (45%) και η τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων (43%)
Το 14,4% του ΑΕΠ και oι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
Ένα ακόμα συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι η βιομηχανία στην Ελλάδα, έχει δείξει ανθεκτικότητα στις κρίσεις και τα τελευταία χρόνια διευρύνει το οικονομικό της αποτύπωμα και τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία. Το 2022, η ευρύτερη βιομηχανία δημιούργησε το 14,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικό αριθμό καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ο οποίος λαμβάνει 32% υψηλότερες μέσες αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.
Έχουν δημιουργηθεί 117.000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 3.500 ερευνητών, έναντι 1.900 το 2011. Η βιομηχανία αποτελεί πηγή καινοτομίας και τεχνολογικής πρωτοπορίας και έχει σχεδόν τριπλασιάσει τη συνεισφορά των βιομηχανικών εξαγωγών στο ΑΕΠ (23,6% έναντι 8%). Ταυτόχρονα, είναι βασικός επενδυτικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας που έχει συνολικές επενδύσεις από το 2010 που ξεπερνούν τα €38 δισ. Με τη σωστή στελέχωση και φυσικά τις σωστές κατευθύνσεις από πλευράς Πολιτείας, οι επενδύσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστούν!
Εάν ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε με εργαζόμενους από τρίτες χώρες
, επικοινωνήσετε μαζί μας.