Human Resources

Ανθεκτικότητα στον χώρο εργασίας και πως να την ενισχύσετε

blog 2

Η πληθώρα των δεξιοτήτων που αναπτύσσει ένας εργαζόμενος στο χώρο εργασίας είναι σημαντικές για την εξέλιξή του. Ίσως η πιο σημαντική από αυτές είναι η ανθεκτικότητα.

Ο όρος αναφέρεται σε στρεσογόνες καταστάσεις και περιόδους κρίσης και με ποιους τρόπους μπορεί ο σημερινός εργαζόμενος να ανακάμπτει από αυτές.

Ανθεκτικότητα σημαίνει αντιμετωπίζω τις στρεσογόνες καταστάσεις, “ξεσκονίζω” τον εαυτό μου και δεν καταρρέω υπό πίεση.

Κάποια άτομα αντέχουν την πίεση περισσότερο από άλλα, υπάρχουν όμως πάντα τρόποι για  να ενισχύσετε την ανθεκτικότητά σας.

Η σημασία της ανθεκτικότητας

Αν αναλογιστείτε όλα τα αγχωτικά περιστατικά που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της ημέρας η απάντηση έρχεται από μόνη της.

Αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους, μια σημαντική προθεσμία που χάσατε, τα λάθη που μπορεί να συμβούν, μια οικονομική κρίση στην εταιρεία που εργάζεστε και η θέση σας απειλείται.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν επίπτωση στην ψυχική σας υγεία αλλά και στην πορεία της επαγγελματικής σας ζωής.

Πώς να ενισχύσετε τη δική σας ανθεκτικότητα

1. Κάντε ένα βήμα πίσω

Παρατηρήστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης. Μπορεί να χάσατε μια σημαντική προθεσμία. Η αντίδραση σας μπορεί να είναι να αγχωθείτε και να βρεθείτε σε κατάσταση πανικού.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Παρατηρήστε την κατάσταση σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής του εαυτού σας πριν αντιδράσετε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε τη σύνδεση της επίγνωσης και της ανθεκτικότητας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

2. Αναποδογυρίστε το σενάριο

Θεωρείτε το αγχωτικό γεγονός ως δικαιολογία για να σταματήσετε ή το χρησιμοποιείτε ως κίνητρο για να συνεχίσετε να προχωράτε;

Όταν αντιμετωπίζετε κάποιες απροσδόκητες περιστάσεις, αναποδογυρίστε το σενάριο και σκεφτείτε όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι εμπειρίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε και να βελτιωθείτε.

Η προβολή των προκλήσεων με αυτόν τον παραγωγικό και θετικό τρόπο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ανθεκτικότητά σας.

3. Στηριχτείτε στην υποστήριξη των άλλων

Οι συνάδελφοι παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ανθεκτικότητά σας.

Με το να μην θέλετε να μάθει κανείς το λάθος σας και να μην στηρίζεστε στην υποστήριξη του δικτύου σας δεν βοηθάτε τον εαυτό σας να προχωρήσει.

Οι ισχυρές σχέσεις στο χώρο εργασίας συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα στο χώρο εργασίας. Οι σχέσεις μας βοηθούν να μοιραζόμαστε ιδέες, να εκτονώνουμε συναισθήματα και να δημιουργούμε σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

4. Σκεφτείτε τα χειρότερα σενάρια

Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι δε μπορεί να βοηθήσει αλλά στην ουσία σας κάνει πιο ανθεκτικούς. Γιατί;

Διότι ακόμα και το χειρότερο λάθος δε σημαίνει αυτόματα και το τέλος του κόσμου. Όταν υπάρχει εργασιακό στρες ακόμα και τα πιο μικρά ζητήματα φαίνονται μεγάλα και σημαντικά οπότε και τα καταστροφολογικά σενάρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ευδοκιμήσουν.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω θα μπορέσετε να καταλάβετε πως για όλα υπάρχει μια λύση και σκεπτόμενοι τη λύση αυτή μπορείτε να ενεργοποιηθείτε και να ηρεμήσετε ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα σας.

5. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα το άγχος

Ανθεκτικότητα δε σημαίνει αγνοώ τις αγχωτικές συνθήκες ή δεν τις αφήνω να με ενοχλούν αλλά να προχωράω ακόμα και όταν το άγχος είναι αναπόφευκτο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους είναι πολλοί, φτάνει να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σας.

Κάποια άτομα προτιμούν τη μουσική, την απομάκρυνση για λίγο από το γραφείο για έναν περίπατο, ή την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Βρείτε μερικές δραστηριότητες που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα δικά σας επίπεδα άγχους και είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθείτε σε δύσκολες περιστάσεις με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο.

6. Κάντε σχέδια

Γνωρίζετε ότι το να βάζετε στόχους και να κάνετε σχέδια είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάτε τον εαυτό σας παραγωγικό.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιό σας.

Ούτως η άλλως όταν δημιουργείτε ένα σχέδιο πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως είναι ένα σχέδιο που είτε υλοποιηθεί είτε όχι, το σημαντικό είναι ότι μπήκατε στη διαδικασία να το σκεφτείτε.

Όσο περισσότερο μπορείτε να δείτε το σχέδιό σας ως εργαλείο που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο και λιγότερο ως δικαιολογία για να μην αλλάξετε τίποτα, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είστε.

Σειρά σας

Βάλτε αυτές που σας ταιριάζουν από τις παραπάνω τεχνικές στο πρόγραμμα.

 Αντισταθείτε στην αγχωτική παρόρμηση να καταρρεύσετε υπό πίεση και επαναπροσδιορίστε τον εαυτό σας ως πιο δυνατό, παραγωγικό και ανθεκτικό.

Διαβάστε επίσης

Human Resources

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του digital nomad life

Μετάκληση Εργαζομένων

Μετακλητοί εργαζόμενοι: Ήρθαν στην Ελλάδα μέσω «IΝGROUP» για να απασχοληθούν στις κατασκευές και στη βαριά βιομηχανία

Human Resources

Καλοκαιρινό άγχος; Το HR μπορεί να βοηθήσει.

Αναζήτηση

BI