Human Resources

Οι πιο Δύσκολες Ερωτήσεις σε Συνέντευξη

Ή πώς, με την κατάλληλη προετοιμασία μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε ερώτηση

Αισθάνεσαι άγχος για τις ερωτήσεις που θα αντιμετωπίσεις από τον μελλοντικό σου εργοδότη;

Δεν χρειάζεται αν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, καθώς, υπάρχουν ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται σε κάθε συνέντευξη.

Ο μελλοντικός σου εργοδότης επιδιώκει να ανακαλύψει τα προσόντα, τις ικανότητές σου και πώς διαχειρίζεσαι διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιο challenging ερωτήσεις που μπορεί να κληθείς να απαντήσεις;

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Εδώ καλείσαι να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ανασκόπηση της εργασιακής σου εμπειρίας, τις δεξιότητες και τα πτυχία σου καταλήγοντας σε θέματα που “φωτίζουν” την προσωπικότητά σου όπως τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σου.

Μπορείς να προετοιμάσεις λοιπόν, μια μικρή παρουσίαση του εαυτού σου, μια μίνι βιογραφία, που θα σου φανεί χρήσιμη σε κάθε συνέντευξη.

Γιατί έκανες αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση;

Εδώ ο εργοδότης θέλει να δοκιμάσει τον ενθουσιασμό σου για τη θέση εργασίας αλλά και αν έχεις αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τα καθήκοντά της.

Έχοντας διαβάσει καλά την περιγραφή της θέσης εργασίας, μπορείς να απαντήσεις σε καθένα από τα καθήκοντα και να τα αναπτύξεις, συνδέοντάς τα με μια προηγούμενη θέση εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξεις ότι έχεις την απαραίτητη εμπειρία και ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις της νέας θέσης.

Ποια είναι τα προτερήματά σου;

Η καλύτερη επιλογή είναι να είσαι ειλικρινής και να μην απαντήσεις με τρόπο που θέλει αποκλειστικά να ευχαριστήσει τον μέλλοντα εργοδότη σου. Αναφέρσου σε συγκεκριμένα παραδείγματα δεξιοτήτων που έχεις κατακτήσει σε προηγούμενες θέσεις εργασίας και προσπάθησε να τα συνδυάσεις με στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Ορισμένα παραδείγματα είναι: η ομαδικότητα, η επικοινωνία, η γρήγορη επίλυση προβλημάτων και η συνέπεια.

Ποια είναι τα στοιχεία προς βελτίωση;

Στον αντίποδα της προηγούμενης ερώτησης, αυτή η ερώτηση μπορεί να σε δυσκολέψει αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. Σε αυτήν την περίπτωση η ειλικρίνειά σου μπορεί να μην εκτιμηθεί. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πεις ότι πιέζεσαι από τις αυστηρές προθεσμίες,  καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σου εικόνα. Μπορείς ωστόσο να ανατρέξεις σε κάποιο πραγματικό παράδειγμα από το παρελθόν και πώς αυτό σε οδήγησε να διορθώσεις τον τρόπο εργασίας σου ώστε να το αντιμετωπίσεις.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες κάποια διαφωνία στην εργασία σου και πως την διαχειρίστηκες;

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ανατρέξεις σε γεγονότα του παρελθόντος και να αφηγηθείς μια ιστορία που επιλύθηκε και στην οποία είχες υπαιτιότητα σε ένα βαθμό.

Μπορείς να επιλέξεις να μιλήσεις για μια διαφωνία με κάποιον προϊστάμενό σου σχετικά με την τακτική αντιμετώπισης κάποιου θέματος και μέσα από αυτήν να καταλήξεις ότι επιλύθηκε, αφού και οι δύο πλευρές επιχειρηματολόγησαν και κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Με αυτό το παράδειγμα, δείχνεις τη διάθεση συνεργασίας σου και την ικανότητα επίλυσης των διαφωνιών, με θετικό τρόπο. Απόφυγε να προβείς σε χαρακτηρισμούς και να κριτικάρεις την άλλη πλευρά.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5/10 χρόνια;

Είναι μια κοινή ερώτηση που σκοπό έχει να εξετάσει τη διάθεσή σου να παραμείνεις στη θέση εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να παραμείνεις ειλικρινής λέγοντας πως θες να αναπτυχθείς μέσα στο ρόλο και την εταιρεία και να αποτελέσεις αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας. Πρέπει, παρόλα αυτά, οι απαιτήσεις σου να είναι ρεαλιστικές. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να έχεις βλέψεις για διευθυντική θέση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποιος είναι ο λόγος που θες να αποχωρήσεις από την τωρινή σου εργασία;

Μπορείς να απαντήσεις ειλικρινά, σε περιπτώσεις όπως, ο λόγος αποχώρησης είναι η επιθυμία για κάποιον ανώτερο ρόλο ή κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, όπως η μεγάλη απόσταση της εταιρείας από τον τόπο διαμονής σου. Σε περίπτωση που έχεις απολυθεί με υπαιτιότητά σου από την τελευταία θέση εργασίας, κάτι που πιθανότατα θα μάθει ο μελλοντικός εργοδότης σου ζητώντας συστάσεις, μπορείς να εξηγήσεις τι προσπαθείς να διορθώσεις στον εαυτό σου για να γίνεις περισσότερο αποδοτικός/η. Ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια, απόφυγε τους χαρακτηρισμούς καθώς είναι δείγμα κακής συμπεριφοράς.

Ερωτήσεις που θα κληθείς να κάνεις

Μην το θεωρήσεις το τέλος της συνέντευξης! Είναι η ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για τη θέση εργασίας και να δείξεις το ενδιαφέρον σου ξανά.

Ρώτησε κάτι από τα παρακάτω:

– Πώς είναι μια τυπική μέρα σε αυτή την θέση;

– Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας;

– Ποιες είναι οι προκλήσεις της θέσης;

Το κλειδί στις challenging ερωτήσεις είναι η προετοιμασία.

Αν έχεις προετοιμαστεί να απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω, θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε ερώτηση προκύψει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Η INGROUP με πολυετή εμπειρία στο χώρο του HR, στην εύρεση προσωπικού και την κάλυψη θέσεων μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης, είναι σε θέση να σε προετοιμάσει για τη διαδικασία συνεντεύξεων. Ενημερώσου πρώτος/η για τις εξελίξεις από τα blogs της.

Διαβάστε επίσης

Μετάκληση Εργαζομένων

Αγώνας δρόμου μεταξύ ξενοδόχων για να καλυφθούν φέτος οι κενές θέσεις στον τουρισμό

Human Resources

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι μένουν στην ίδια εταιρεία για χρόνια;

Human Resources

Kαλοκαιρινές διακοπές: Απαραίτητες για την ψυχική υγεία

Αναζήτηση

BI