Μετάκληση Εργαζομένων

Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες η λύση για τον τουρισμό και την εστίαση

Με «backoffice» και σταδιακή προσαρμογή, η διαχείριση των εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Τη σταδιακή προσαρμογή και απασχόληση σε «back office», προτείνουν στελέχη του χώρου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ως την πλέον κατάλληλη διαχείριση των εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τουρισμό και στην εστίαση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη. Στη Μεγαλόνησο, όπου λειτουργούν περισσότερα από 1.600 ξενοδοχεία τη θερινή περίοδο και η ανάγκη σε προσωπικό δυναμικό μόνο για τον ξενοδοχειακό τομέα αγγίζει τις 6.000, ζητήθηκε ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αύξηση κατά 10% των μετακλητών εργαζομένων που θα απασχοληθούν στον τουρισμό. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος πρόσφατα προώθησε και το σχετικό αίτημα έθεσε κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με την προσαρμογή των εργαζομένων από τρίτες χώρες στην ελληνική κουλτούρα.

Δεν είναι δύσκολη η εργασιακή προσαρμογή  

Η εργασιακή προσαρμογή των μετακλητών εργαζομένων στον τουρισμό δεν αποτελεί πρόβλημα κατά την εκτίμηση του κ. Χρήστου Οικονομίδη, επικεφαλή του τομέα μετακλητής εργασίας της INGROUP. Από την δεκαπενταετή εμπειρία διοίκησης και διαχείρισης προσωπικού από τρίτες χώρες σε ελληνικές εταιρείες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προτείνει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις την εξής διαχείριση:

Σταδιακή προσαρμογή των εργαζομένων ξεκινώντας από εργασίες «back stage και εξάντληση της δυνατότητας παραμονής τους στην Ελλάδα, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για την προσαρμογή στο κλίμα της χώρας. Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και επιχειρήσεις εστίασης του κέντρου που κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, αποτελούν ιδανικούς εργασιακούς χώρους για την άμεση προσαρμογή ξένων εργαζόμενων.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονομίδη, μεγάλη μερίδα ξενοδοχείων προσβλέπει σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες, οι οποίοι μιλούν καλά αγγλικά, έχουν μεγάλη ευκολία προσαρμογής και διαθέτουν συνήθως ικανή εμπειρία από αντίστοιχες εργασίες.

Η ΚΥΑ άνοιξε το δρόμο, οι ελλείψεις συνεχίζονται…

Το σημαντικό δεν είναι, όμως, η προσαρμογή των εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά το γεγονός ότι οι ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό από ότι φαίνεται δε θα καλυφθούν ούτε και φέτος. Το 2023, μία από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό, έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές και ειδικότερα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του κέντρου που κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες.

Για το 2024, σύμφωνα με τρέχοντα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση φτάνουν συνολικά τις 80.000.

Και ναι μεν εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου η σχετική ΚΥΑ που ανοίγει τον δρόμο για τη μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες για εργασία στην Ελλάδα και την έκδοση των νόμιμων εγγράφων για την παραμονή τους στην χώρα κατά την διάρκεια της εργασίας τους, όμως το πρόβλημα στην τουριστική αγορά, δείχνει να παραμένει μεγάλο. 

Ειδικά τα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου ευρισκόμενα σχεδόν σε απόγνωση, προσπαθούν να προσελκύσουν εργαζόμενους από τα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας προσφέροντάς τους ελαφρά μεγαλύτερες αποδοχές. Επιπλέον, το σύνολο των ξενοδοχείων, προσπαθεί να επαναπροσλάβει τους περσινούς εποχιακούς εργαζόμενους, όχι όμως πάντα με επιτυχία, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα μετακλήσεων ανθρώπινου δυναμικού. Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπισαν οι μετακλήσεις τον προηγούμενο χρόνο, είναι εμφανές σήμερα ότι αυτά σταδιακά πρόκειται να επιλυθούν και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

τρίτες χώρες

Σημαντικά λιγότερες αιτήσεις από εποχικά εργαζόμενους

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό κ. Γιώργος Χότζογλου, οι αιτήσεις των εποχικών για επαναπρόσληψη φέτος είναι 34% λιγότερες από πέρυσι. Λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας στον τουρισμό στη χώρα μας, οι εποχικοί προτιμούν πλέον να εργασθούν στην Ισπανία, Κροατία και Κύπρο με τις ελλείψεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να φτάνουν τις 12.000!

Ωστόσο, σε όλα τα θέματα που αφορούν ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν λύσεις. Εάν ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Μάθετε περισσότερα για την υπηρεσία μας, της μετάκλησης εργαζομένων εδώ.

Διαβάστε επίσης

Μετάκληση Εργαζομένων

Αγώνας δρόμου μεταξύ ξενοδόχων για να καλυφθούν φέτος οι κενές θέσεις στον τουρισμό

Human Resources

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι μένουν στην ίδια εταιρεία για χρόνια;

Human Resources

Kαλοκαιρινές διακοπές: Απαραίτητες για την ψυχική υγεία

Αναζήτηση

BI