Η τελευταία δεκαετία υπήρξε καταλυτική για την μετανάστευση πολλών Ελλήνων.
Το λεγόμενο brain drain που δημιουργήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων χρηματικών απολαβών, οδήγησε πολλούς νέους με ακαδημαϊκά και εργασιακά προσόντα στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.
Η σύγχρονη μορφή μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου, υψηλά καταρτισμένου, που θα μπορούσε να συντελέσει στην εξέλιξη της
κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ελληνικές εταιρείες αλλά και δημόσιοι φορείς, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να ενθαρρύνουν την επιστροφή νέων “μυαλών”, στη γενέτειρα τους.
Είναι όμως αρκετά τα κίνητρα που προσφέρουν ευκαιρίες από το brain drain στο brain regain;
Το brain regain ενισχύθηκε περαιτέρω λόγω της πανδημίας καθώς πολλά άτομα είτε δεν άντεξαν τις συνθήκες στη χώρα διαβίωσης είτε λόγω τηλεργασίας μπορούσαν να εργαστούν απομακρυσμένα από οποιοδήποτε μέρος επιθυμούσαν. Το στοίχημα παρόλα αυτά παραμένει καθώς τα άτομα αυτά που μπορεί να εργάζονται απομακρυσμένα για κάποια ξένη εταιρεία περιμένουν κίνητρα για να μεταπηδήσουν σε κάποια ελληνική εταιρεία.
Κίνητρο νούμερο ένα παραμένει ο μισθός ο οποίος είναι δυσανάλογος σε σχέση με αυτόν του εξωτερικού. Οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να αποφασίσουν και να αποδώσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο του ετήσιου προϋπολογισμού τους στη μισθοδοσία ατόμων με εργασιακή εμπειρία και γνώσεις.
Φυσικά πέραν της έλλειψης των καλά αμειβόμενων θέσεων, το ζήτημα των καθαρών απολαβών εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στην τσέπη των εργαζομένων.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν ένα άλλο σημείο που αποτελεί πόλο έλξης για τους εργαζόμενους στο εξωτερικό με τις εισφορές εργαζομένων να μειώνονται σταδιακά.
Οι εταιρείες που θέλουν να προσελκύσουν τους Έλληνες του εξωτερικού, οφείλουν να λάβουν υπόψιν τις εργασιακές συνθήκες και κουλτούρα των αντίστοιχων χωρών (office culture).
Οι τακτικές “micromanagement” αποτελούν έναν απαρχαιωμένο τρόπο που υποδαυλίζει το αποτελεσματικό management.
Μια ευέλικτη σχέση συνεργασίας και η διαχείριση του χρόνου μέσω χρήσης διαφόρων προγραμμάτων και αυτοματοποίησης, συνήθως δίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Άλλα κίνητρα που μπορεί να δοθούν σε εργαζομένους, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού, είναι η μειωμένη συνδρομή σε κάποιο χώρο άθλησης, η επιπλέον άδεια την ημέρα των γενεθλίων ή της ετήσιας επετείου του εργαζομένου, το ευέλικτο ωράριο, η έκπτωση στις μετακινήσεις.
Η εργασιακή αγορά αλλάζει και εξελίσσεται. Το brain regain οφείλει να συνοδευτεί με μεθοδευμένες ενέργειες από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να προσελκύσουν με επιτυχία τους εργαζόμενους που στο παρελθόν έστρεψαν το ενδιαφέρον τους για εργασία στο εξωτερικό.